Dan Ilie Morega, în arest la domiciliu
Fostul prefect va purta un dispozitiv electronic de supraveghere.
Publicat: 23 Martie 2024, 13:00 • Actualizat: 23 Martie 2024, 13:14
Fost prefect de Gorj, Dan Ilie Morega va fi cercetat în arest la domiciliu, cu un dispozitiv electronic de supraveghere, în urma unei decizii pronunţate, sâmbătă, de Judecătoria Sectorului 1 din Capitală.
Magistrații au respins solicitarea procurorilor de plasare a acestuia în spatele gratiilor, notează Agerpres.
Potrivit anchetatorilor, Dan Ilie Morega a fost implicat într-un accident rutier pe o stradă din Târgu Jiu având permisul retras din motive medicale.
Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
Dan Ilie Morega, cercetat penal
"În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a reieşit faptul că bărbatul avea permisul de conducere retras, de la data de 6 februarie 2024. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere a fost retras", anunţa IPJ Gorj.
Ulterior, Dan Ilie Morega a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce a fost prins în Capitală conducând fără permis de conducere.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, Dan Ilie Morega este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Pe 10 martie, în presa locală a fost publicată o fotografie cu fostul prefect, lângă maşina sa de teren şi un echipaj de jandarmi, în condiţiile în care el avea permisul de conducere retras pe motive medicale.
"Urmare apariţiei în presă a unui articol publicat pe site-ul ViaţaGorjului.Ro, organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii Rutiere s-au sesizat din oficiu cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice, întrucât din fotografia care a însoţit articolul au rezultat indicii cu privire la faptul că o persoană de gen masculin a condus un autoturism pe raza Sectorului 1 Bucureşti având permisul de conducere retras", a explicat Parchetul.
Din probele administrate în dosar, a rezultat că la data de 6 februarie 2024, din dispoziţia şefului Serviciului Rutier Gorj, lui Dan Ilie Morega i-a fost retras permisul de conducere pe motive medicale.
"Raportat la modul şi circumstanţele concrete de comitere a infracţiunii, procurorul a reţinut că inculpatul a dat dovadă de un vădit dezinteres faţă de pericolul pe care îl generează prin conduita sa pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, conducând autovehiculul pe artere principale de circulaţie într-un interval orar în care traficul este în plină desfăşurare, respectiv 12,00 - 13,00, având permisul de conducere retras din motive medicale", mai explica Parchetul punerea sub acuzare a fostului prefect.
Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, Dan Ilie Morega având, printre altele, obligaţia să nu conducă autovehicule pe drumurile publice, în contextul în care el este cercetat pentru fapte similare în alte dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă.
Dan Ilie Morega, acuzat că a agresat o jurnalistă
Consiliul Național al Audiovizualului a solicitat Poliției, vineri, să deschidă o investigație după ce Dan Morega ar fi agresat o jurnalistă în timp ce aceasta se afla în biroul său.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului solicită Poliţiei să investigheze cu celeritate faptele de agresiune fizică şi verbală la care a fost supusă o echipă a postului Digi 24, care se afla vineri, 22 martie 2024, la biroul fostului prefect al judeţului Gorj, pentru a participa la conferinţa de presă anunţată de acesta. Fostul prefect Dan Ilie Morega i-a adresat injurii jurnalistei Anamaria Ianc, a împins-o şi a lovit-o”, se arată într-un comunicatul de presă CNA.
Membrii Consiliului au calificat comportamentul fostului prefect drept o formă gravă de intimidare, cerând instituțiilor abilitate să investigheze în cel mai scurt timp evenimentul.
„Potrivit art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, autorităţile publice trebuie să asigure protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor. În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, CNA se pronunţă ferm împotriva oricărui tip de manifestare de natură să restrângă sau să împiedice libera exercitare a profesiei de jurnalist', se mai arată în comunicat.
Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, vineri după-amiază, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi de către o femeie, în vârstă de 34 de ani, din localitate, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în timpul serviciului, a fost agresată fizic de un bărbat, în vârstă de 78 de ani.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie sprijinit de jandarmi din cadrul Inspectoratul Judeţean Gorj.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
Citește și: Elevul din Târgu Mureș care și-a agresat diriginta la școală, consemnat la domiciliu