Debitul Dunării, la jumătatea cotelor normale ale lunii septembrie
Scăderea cotelor fluviului afectează producția de curent electric.
Publicat: 12 Septembrie 2024, 08:53 • Actualizat: 12 Septembrie 2024, 08:51
Debitul Dunării consemnează cel mai redus nivel din ultimii doi ani, ajungând la jumătate din cotele normale ale lunii septembrie.
Scăderea a determinat reducerea drastică a producţiei de electricitate, România fiind nevoită să importe energie pentru consumul intern.
"Dacă luăm puterea instalată pe Porţile de Fier I, de aproximativ 1.200 de megawaţi, deci, 194x6, asta înseamnă undeva la un sfert din producţia Porţilor de Fier I. Pe Porţile de Fier II puterea instalată este la aproximativ 300 megawaţi, produce 111, deci cam o treime este din capacitatea Porţilor de Fier. Deci, undeva între 25 şi 30% este energia produsă de tot ansamblu PF1, PF2 din total putere instalată", spune Cristinel Popescu, inginer Hidroserv, citat de Radio România Actualități.
Pentru că sursele autohtone nu produc energie suficientă, România apelează la importuri.
"Avem un consum de apromativ 6.630 de megawaţi-oră, consumul instantaneu, din care România produce undeva la 5.200, avem un import de 1.400 de megawaţi-oră", adaugă Cristinel Popescu.
Din cauza cotelor scăzute pe fluviu, circulația fluvială se desfășoară cu restricţii de tonaj, pentru a evita blocarea navelor în praguri de nisip.
Citește și: Facturile la energie, plafonate până la 1 aprilie