Descoperire pe Marte: O cantitate uriașă de apă s-ar putea ascunde în adâncul scoarței Planetei Roșii
„Știm că viața poate exista în subsolul adânc al Pământului, unde există apă. Scoarța mediană a planetei Marte conține cel puțin un ingredient-cheie pentru viață, așa cum o știm noi.", a explicat un cercetător.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 13 August 2024, 12:40 • Actualizat: 13 August 2024, 12:39
O cantitate uriașă de apă s-ar putea ascunde în adâncul scoarței planetei Marte, potrivit celei mai recente descoperiri făcute de cercetători. Oamenii de știință își pun noi întrebări cu privire la posibilitatea existenței vieții pe Planeta Roșie.
Potrivit oamenilor de știință, în urmă cu peste trei miliarde de ani, Marte nu avea doar lacuri și râuri, ci și oceane. Cu toate acestea, pe măsură ce planeta și-a pierdut atmosfera, aceste corpuri au dispărut. Tot ceea ce este vizibil astăzi este gheața permafrost de la polii planetei.
Deși se crede că o parte din apă a fost pierdută în spațiu, cercetările au sugerat că aceasta nu este întreaga poveste și că apa ar fi putut fi încorporată în minerale, îngropată sub formă de gheață sau chiar să existe sub formă lichidă în adâncul scoarței planetei.
Unde s-ar afla rezerva de apă a planetei Marte
Acum, oamenii de știință spun că noile lor calcule sugerează că se pot găsi cantități mari de apă lichidă prinse în roci la aproximativ 11,5-20 de kilometri sub suprafața planetei Marte.
„Estimarea noastră privind apa lichidă este mai mare decât volumele de apă propuse pentru umplerea posibilelor oceane marțiene antice", a declarat doctorul Vashan Wright, coautor al studiului de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității California San Diego.
Doctorul Vashan Wright și colegii săi au raportat cum au făcut calculele pe baza datelor privind gravitația pe Marte și a măsurătorilor înregistrate de modulul de aterizare InSight al NASA.
Acestea din urmă dezvăluie modul în care viteza undelor seismice - create de cutremurele de pe Marte și de impactul meteoriților - se modifică în funcție de adâncimea din interiorul scoarței Planetei Roșii.
„O crustă mediană ale cărei roci sunt fisurate și umplute cu apă lichidă explică cel mai bine atât datele seismice, cât și cele gravitaționale", a spus specialistul.
Wright a adăugat că, în cazul în care măsurătorile de la locația landerului Insight ar fi reprezentative pentru întreaga planetă, cantitatea de apă prinsă în fracturile rocilor ar umple un ocean de 1-2 kilometri adâncime pe Marte.
„Pe Pământ, apa subterană s-a infiltrat de la suprafață și ne așteptăm ca acest proces să fi avut loc și pe Marte. Infiltrarea trebuie să fi avut loc într-o perioadă în care scoarța superioară era mai caldă decât este astăzi”, a spus el.
Deși rezultatele nu exclud posibilitatea ca apa să fi fost, de asemenea, pierdută în spațiu sau prinsă în minerale, Wright a spus că lucrarea a permis oamenilor de știință să reevalueze contribuțiile relative ale acestor mecanisme diferite la pierderea apei de la suprafața marțiană din trecut.
Ce crede cercetătorul despre posibilitatea de a exista viață pe Marte
Totodată, studiul ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea de a exista viață pe planeta Marte, potrivit The Guardian.
„Prezența apei nu înseamnă că există viață, dar se crede că apa este un ingredient important pentru viață. Știm că viața poate exista în subsolul adânc al Pământului, unde există apă. Scoarța mediană a planetei Marte conține cel puțin un ingredient-cheie pentru viață, așa cum o știm noi.", a explicat Wright.
Bethany Ehlmann, profesor de științe planetare la Institutul Keck pentru Studii Spațiale, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că acum este necesar să se facă o măsurătoare definitivă care să arate dacă există sau nu apă lichidă în profunzime pe Marte - și, dacă da, să fie determinat cu precizie locul în care se află.
„Pe Pământ, acolo unde există apă lichidă, există viață, așa că, dacă acviferele de apă lichidă sunt prezente pe Marte acum, acestea sunt o țintă principală în căutarea vieții", a adăugat ea.
Doctorul Jon Wade de la Universitatea din Oxford a declarat că nu ar fi surprins de existența vieții pe Marte. „La începutul istoriei sale, Marte ar fi la fel de propice vieții simple ca Pământul, dacă nu chiar mai mult", a spus el.
La rândul lui, doctorul Steven Banham de la Imperial College din Londra a adăugat că identificarea apei lichide în scoarța mediană ar ajuta, de asemenea, geofizicienii și geologii să înțeleagă structura internă a planetei Marte și modul în care aceasta se comportă.
Cu toate acestea, Banham și-a exprimat îndoiala că o astfel de apă ar putea constitui o resursă pentru misiunile cu echipaj pe Marte.
„Da, cantitatea de apă din scoarță este potențial mare, dar va fi dificil de accesat sau de utilizat. S-ar putea să nu facă o mare diferență pentru explorarea umană, cel puțin inițial", a spus el.
Citește și: NASA își propune să cultive plante pe Lună