Despăgubiri de peste un miliard de lire sterline pentru poştaşii britanici condamnaţi pe nedrept
Pe baza unor informaţii greşite furnizate de un program informatic de contabilitate, au fost inculpate mii de persoane, într-un dosar descris de autorități "una din cele mai mari erori judiciare din istorie".

Articol de Victor Marin, Publicat: 09 Iunie 2025, 20:29
Mai mulţi şefi de oficii poştale din Regatul Unit au primit despăgubiri de peste un miliard de lire sterline (1,19 miliarde de euro), fiind victime ale unor acuzaţii false, arată date publicate luni de guvernul de la Londra.
Între 1999 și 2015, aproape o mie de şefi din serviciul public de poştă au fost acuzaţi de furt şi inculpaţi pe baza unor informaţii greşite furnizate de Horizon, un program informatic de contabilitate produs de Fujitsu.
Ei au fost obligaţi să achite beneficii nerealizate create eronat, iar unii au făcut şi închisoare, precizează AFP.
În ianuarie 2024, un serial difuzat de canalul ITV despre lupta dusă în justiţie de unul din poştaşi, pe nume Alan Bates, a readus în atenţie scandalul respectiv, menționează Agerpres.
Ulterior, mai multe condamnări au fost anulate, iar o comise de anchetă a studiat dosarul descris de fostul premier Rishi Sunak ca "una din cele mai mari erori judiciare din istorie".
Cifrele publicate luni de ministerul comerţului arată că "până la data de 2 iunie 2025 s-au achitat 1,04 miliarde de lire (de către guvern şi Post Office) către peste 7300 de persoane", în urma a peste 11.000 de reclamaţii.
De exemplu, 167 de milioane de lire (198 de milioane de euro) au primit 416 foşti şefi de oficii poştale, printre care şi Bates, care au reuşit să câştige în instanţe procesele intentate serviciului public poștal; 245 de milioane au obţinut alţi 463 de poştaşi condamnaţi pe nedrept, înainte de a fi exoneraţi anul trecut în baza unei legi speciale; 68 de milioane au fost plătite către 71 de condamnaţi reabilitaţi de justiţie.
Bates, care a fost înnobilat anul acesta de regele Charles, a criticat luna trecută modul în care se acordă despăgubirile, menționând i s-a propus o sumă care nu reprezintă nici jumătate din cât ceruse.
La începutul lui ianuarie, o comisie parlamentară a condamnat de asemenea într-un raport complexitatea şi lentoarea mecanismului de plată.
Citește și: "Acordarea pensiilor și în criptomonede este un obiectiv al companiei", spune un director al Poștei Române