Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Dezastrul de la Ferma Dacilor: Șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, demis

O comisie din cadrul DSU verifica activitatea Inspectoratului prahovean pentru Situații de Urgență.

Dezastrul de la Ferma Dacilor: Șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, demis
Foto: www.facebook.com/departamenturgente

Publicat: 27 Decembrie 2023, 20:32  • Actualizat: 28 Decembrie 2023, 07:40

Șeful Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova a fost demis după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din județul Prahova.

Unitatea mistuită de flăcări funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și fusese controlată de mai multe ori de pompieri, care au dat doar avertismente.

Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne a anunțat, miercuri, că o comisie de la București va merge în control în județul Prahova, pentru a verifica activitatea de prevenire de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, relatează Radio România Actualități.

Unele aspecte au fost sesizate la Parchet.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a precizat că, în vederea procedurii de clasificare a Fermei Dacilor, nu avea atributul de a solicita documente precum autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu.

Astfel, reprezentanţii ministerului precizează că, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism (OPANT) nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism cu modificările şi completările ulterioare, clasificarea structurilor de primire turistice constituie o formă de atestare a nivelului de confort şi a ofertei de servicii.

"În sensul normei sus-menţionate, la art. 2, litera d), prin certificat de clasificare se înţelege documentul eliberat de către instituţia publică centrală responsabilă în domeniul turismului, care reprezintă o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort, a calităţii dotărilor şi a serviciilor prestate în cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică. Procedura de clasificare nu semnifică însă că operatorul economic poate eluda toţi ceilalţi paşi legali, necesari obţinerii autorizaţiei de funcţionare, aşa cum este specificat şi de articolului 13, alin. 2 din capitolul IV al Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, din 10 iunie 2013: obţinerea autorizaţiei provizorii de funcţionare sau a certificatului de clasificare, nu exonerează operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv, de obţinerea autorizaţiilor: sanitară, sanitar-veterinară, de securitate la incendiu, mediu şi protecţia muncii, după caz", se menţionează într-un comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia referitoare la documentaţia depusă de SC Ferma Dacilor Production SRL pentru clasificare, în urma verificării bazei de date a Direcţiei Autorizare şi Monitorizare - Direcţia Generală Turism, ministerul precizează că la data de 6 martie 2017 societatea a depus în acest sens un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele şi a unui restaurant pensiune categoria 2 stele.

Însă, deşi după verificarea documentelor a fost emisă o autorizaţie de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, la vizita echipei de control pe teren din data de 12 aprilie 2017 au fost constatate mai multe aspecte neconforme şi a fost întocmită o notă de clasificare prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile conform art. 8, al. 4 al OPANT, din 10 iunie 2013. Dat fiind faptul că termenul legal nu a fost respectat, dosarul pentru autorizare a fost clasat şi a fost făcută o notificare de reluare a procedurii pentru depunerea unui nou dosar.

"Conform datelor furnizate de Direcţia Control, urmare a sesizării nr.28704/14.11.2017 a fost demarată o verificare în urma căreia la data şi ora controlului, în urma prezentării la invitaţia nr. 0416 lăsată in data de 04.12.2017 au fost verificate documentele puse la dispoziţie şi s-a constatat că unitatea funcţiona fără a deţine certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. Astfel societatea a fost sancţionată conform HG 1267/2010, art.16(1), lit.a cu amenda în valoare de 40.000 RON. Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificării unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emisă un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcută vizita în teren de către o echipă şi apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spaţii de cazare cuprinzând 28 locuri", explică reprezentanţii MEAT.

Astfel, în vederea acordării certificatului de clasificare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a solicitat, conform OPANT 65/2013, art. (4), pentru nivelul de clasificare cerut de S.C Ferma Dacilor Production SRL, respectiv camere de închiriat, categoria 1 stea, strict următoarele documente: cerere standardizată; certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.

Potrivit Ministerului, în acest caz, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru autorizarea funcţionării sale solicitantul are şi obligaţia depunerii declaraţiei-tip pe propria răspundere, semnată de asociaţi sau de administratori, din care să rezulte, că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate.

În cazul instituţiilor publice, organizaţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor, cultelor religioase şi alte asemenea se depun: copia documentului de înfiinţare (hotărâre de guvern, hotărâre instanţă, etc), copia documentului de înregistrare fiscală, statutul sau documentul care atestă posibilitatea desfăşurării activităţii de cazare şi/sau alimentaţie publică şi documentul din care să rezulte dreptul de administrare (proprietate, comodat, închiriere sau alt drept de folosinţă) a structurii(lor) de primire turistică(e) precum şi adresa unităţii(lor) respectivă(e); fişă standardizată privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii şi tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz.

"În concluzie se constată că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare, în situaţia dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, emiterea şi verificarea acestora fiind în competenţa primăriei comunei Gura Vadului şi a ISU Prahova", punctează reprezentanţii MEAT.

Un incendiu de proporţii a izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani.

Un al 7-lea cadavru carbonizat a fost descoperit de pompieri, miercuri, în pensiunea mistuită de flăcări din complexul Ferma Dacilor, situat în județul Prahova.

Trupul neînsuflețit este al unui copil.

| Citește și: 7 victime recuperate din pensiunea mistuită de flăcări

„A fost extrasă cea de-a şaptea victimă carbonizată (minor). Se continuă acţiunea de căutare”, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Continuă căutarea ultimei victime.

Anchetatorii iau în calcul atât izbucnirea focului ca urmare a unei acţiuni intenţionate, cât şi varianta unui accident.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficiențele constatate și sancțiunile aplicate, dacă acestea există, precum și măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficiențelor constate la nivelul spatiilor aparținând operatorului economic cu funcțiuni de cazare situat în localitatea Tohani din județul Prahova, în timpul verificărilor efectuate.

"Acest raport solicitat de altfel și de șeful DSU, dr. Raed Arafat, va face obiectul unei analize ample, alături de specialiști ai Inspecției de Prevenire din cadrul IGSU.

Datele prezentate vor contribui la crearea unui imagini obiective asupra activităților derulate de ambele părți, îndatoririle și obligațiile aferente fiecărui sector de activitate, în scopul protejării vieții și a bunurilor cetățenilor.

Totodată, în cazul în care vor fi constatate nereguli sau deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor, vor fi dispuse măsurile care se impun", potrivit Inspectoratului.

| Citește și: Elevul care a murit sub dărâmăturile internatului prăbușit la Odorheiu Secuiesc, înmormântat

Autorităţile vor controla pensiunile din județ privind autorizaţia de securitate la incendiu, a anunțat prefectul de Prahova.

"O să facem o acţiune de verificare a tuturor pensiunilor şi o să verificăm dacă au autorizaţie de securitate la incendiu şi probabil o să venim şi cu propuneri legislative, astfel încât să putem închide toate aceste societăţi care prestează astfel de servicii, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale", a Virgiliu Nanu la Euronews.

Etichete : dsu ferma dacilor isu
Precizările DNA în dosarul foștilor șefi SRI
Actualitate 24 Mai 2024, 15:35

Precizările DNA în dosarul foștilor șefi SRI

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt acuzați, alături de un avocat, de trafic de influență.

Precizările DNA în dosarul foștilor șefi SRI
Ministrul Apărării de la Chișinău: Republica Moldova, teren de încercare pentru războiul hibrid dus de Rusia
Actualitate 24 Mai 2024, 14:44

Ministrul Apărării de la Chișinău: Republica Moldova, teren de încercare pentru războiul hibrid dus de Rusia

Angel Tîlvăr a reasigurat Republica Moldova că România îi va susține în continuare parcursul european.

Ministrul Apărării de la Chișinău: Republica Moldova, teren de încercare pentru războiul hibrid dus de Rusia
Diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat indezirabil de București
Actualitate 24 Mai 2024, 14:08

Diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat indezirabil de București

MAE invocă "activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice".

Diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat indezirabil de București
Gabriel Sescu, Banca pentru Alimente: Dacă nu ești o persoană calculată, riști să arunci | AUDIO
Actualitate 24 Mai 2024, 12:16

Gabriel Sescu, Banca pentru Alimente: Dacă nu ești o persoană calculată, riști să arunci | AUDIO

Risipa de alimente nu este doar o problemă socială sau umanitară, ci și una de mediu.

Gabriel Sescu, Banca pentru Alimente: Dacă nu ești o persoană calculată, riști să arunci | AUDIO
Risc de viituri în 6 județe ale țării
Actualitate 24 Mai 2024, 11:59

Risc de viituri în 6 județe ale țării

Atenționarea de Cod galben este valabilă până sâmbătă dimineața.

Risc de viituri în 6 județe ale țării
Organizația „Salvaţi copiii”: Fenomenul copiilor dispăruţi se agravează
Actualitate 24 Mai 2024, 11:56

Organizația „Salvaţi copiii”: Fenomenul copiilor dispăruţi se agravează

În peste o jumătate dintre cazuri a fost vorba despre plecări voluntare din locuinţele sociale, căminele şcolare sau centrele...

Organizația „Salvaţi copiii”: Fenomenul copiilor dispăruţi se agravează
Un român, arestat pentru trădare. Individul ar fi furnizat Rusiei imagini cu obiective militare ale NATO
Actualitate 24 Mai 2024, 11:18

Un român, arestat pentru trădare. Individul ar fi furnizat Rusiei imagini cu obiective militare ale NATO

Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de...

Un român, arestat pentru trădare. Individul ar fi furnizat Rusiei imagini cu obiective militare ale NATO
ANM: Cod galben de furtuni, vineri, în şapte judeţe  
Actualitate 24 Mai 2024, 11:01

ANM: Cod galben de furtuni, vineri, în şapte judeţe  

Manifestări de instabilitate atmosferică, pe arii mai restrânse, vor fi posibile şi în nord-vestul şi în centrul ţării.

ANM: Cod galben de furtuni, vineri, în şapte judeţe