Dezinformări referitoare la pregătiri de război ale României, pe TikTok. Purtătorul de cuvânt al MApN: „Sunt forme grosolane de manipulare”
„Rolul acestor dezinformări este evident de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice din România”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 09 Decembrie 2024, 10:38 • Actualizat: 09 Decembrie 2024, 10:38
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), general-maior Constantin Spînu, a vorbit luni, 9 decembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, despre dezinformări ce circulă în ultima vreme pe TikTok cu privire la așa-zise pregătiri de război ale României.
„Noi nu suntem la prima încercare de a explica opiniei publice în ce constau dezinformările. Încă de când am înfiinţat platforma de combatere a dezinformării Inforadar, de acum mai bine de trei ani, ne-am întâlnit foarte des cu aceste subiecte care sunt speculate în acţiunile de dezinformare, însă şi vineri, şi sâmbătă, şi duminică Ministerul Apărării Naţionale a postat pe platforma Inforadar noi semnalări de astfel de dezinformări.
Subiectele predilecte în ultimele zile, în ultima săptămână se referă la aşa-zise pregătiri de război pe care autorităţile României, Ministerul Apărării Naţionale şi celelalte autorităţi ale statului le-ar face pentru încorporarea tinerilor. Este unul dintre subiectele de dezinformare. Ştim foarte bine că încorporarea, serviciu militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007. Cu toate acestea, acest tip de dezinformare revine constant.
De asemenea, orice mişcare de rutină i-aş spune, de tehnică militară, pe căile rutiere sau pe calea ferată sau filmări chiar anterioare - şi am văzut în acest weekend că s-au folosit filmări inclusiv de la parada de 1 Decembrie, tehnica militară care se deplasa în dimineaţa zilei de 1 Decembrie către Piaţa Presei Libere, de unde au pornit în defilare la ora 10:00 către Arcul de Triumf, deci, deplasarea acestei tehnici a fost prezentată alarmist, sâmbătă, ca fiind imagini de ultimă oră din Bucureşti, ca o dovadă a pregătirilor de război. Sunt tehnici care nu ne sunt necunoscute.
Din păcate, în ultima vreme platforma TikTok s-a distins, aş spune aşa în ghilimele, în mod negativ, ca o platformă predilectă pe care aceste dezinformări se rostogolesc, iar noi monitorizăm, semnalăm şi vom continua să o facem, pentru că este foarte important, mai ales în acest context, să ne informăm din surse oficiale.”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Dezinformările, în tiparul campaniilor susținute de cei cu o agendă contrară suveranităţii României
Întrebat care ar fi motivul pentru care sunt răspândite asemenea tipuri de mesaje şi cui se adresează acestea, purtătorul de cuvânt al MApN a răspuns că este vorba despre forme „grosolane” de manipulare și de mistificare a adevărului.
El a precizat că acestea se încadrează în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute în ultima vreme de actori statali care au o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO.
„Rolul acestor dezinformări, pentru că asta m-aţi întrebat, este evident de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice din România.
Cheia stă în fiecare dintre noi. Să ştiţi că vorbim de foarte multă vreme, mai ales în ultima vreme, de rezilienţă. Rezilienţă înseamnă, evident, şi rezistenţă la astfel de atacuri, dar înseamnă şi capacitatea de a absorbi astfel de şocuri şi a reveni mai puternici. Putem fiecare dintre noi să facem asta, nu este foarte complicat. Ştirile de genul acesta, care se încadrează într-un tipar, sunt uşor de identificat la nivel individual.
Nu judecăm pe nimeni, fiecare distribuie ce doreşte, însă ar trebui, este foarte uşor să facem un minim de diligenţă de a verifica veridicitatea acestei ştiri. Noi oferim posibilitatea de a verifica pe platforma Inforadar, dar sunt şi alte instituţii care fac parte din acest efort de a menţine un canal de comunicare deschis, transparent către opinia publică, astfel încât să nu cădem pradă acestor manipulări, până la urmă”, a mai spus general-maior Constantin Spînu.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al MApN a spus că Ministerul Apărării Naţionale nu are competenţe directe pentru targerea la răspundere a persoanelor care răspândesc astfel de dezinformări.
„Din calitatea pe care o am, nu pot decât să îmi exprim speranţa că vom ajunge şi în situaţia în care să putem să identificăm astfel de situaţii. Ministerul Apărării Naţionale nu are competenţe directe şi ştim, de altfel, în acelaşi timp, şi că platformele digitale pe care se răspândesc aceste dezinformări sunt platforme private.
Există însă un cadru legislativ solid, atât la nivel european, Uniunea Europeană are un cadru legislativ care impune reguli pentru marile platforme digitale, există cadru legislativ şi în România.
Sunt convins că printr-o acţiune duală, autorităţile statului, dar şi cetăţenii, fiecare dintre noi putem să contribuim la, să spunem, diminuarea acestui fenomen, pentru că trebuie să fim conştienţi, dezinformarea nu va dispărea niciodată, ea există cu noi de când oamenii au descoperit că suntem fiinţe care putem să comunicăm unii cu alţii”, a spus el.
Citește și: MApN: Noi dezinformări online pretind că s-ar închide granițele, iar războiul ar fi iminent