Directorul ANPC recomandă atenţie la cumpărăturile pentru 1 Mai
Cumpărătorii sunt sfătuiți să fie precauți.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 27 Aprilie 2024, 11:11 • Actualizat: 27 Aprilie 2024, 11:52
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor le recomandă turiștilor să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.
La cumpărarea băuturilor, clienții trebuie să fie atenţi la starea ambalajelor şi aspectul lichidului, atrage atenția Paul Anghel, director în cadrul ANPC.
„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere. Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări”, a scris acesta pe Facebook
„Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare! Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, notează Paul Anghel.
„La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, adăugă oficialul ANPC.
Cei care petrec ziua de 1 Mai în zone de agreement trebuie să țină cont de câteva aspecte:
- Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc
- De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă
- Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă
- Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.
În urma controalelor desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, s-au constatat abateri, printre care: utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare), utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, ketchup), comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle), utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor, decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant, folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, utilizarea unui cântar fără verificare metrologică, prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi) sau utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).
Citește și: Atenție la peștele cumpărat înaintea Floriilor!