Directorul CNAIR, despre operațiunile de deszăpezire: Stocurile de sare, nisip și clorură de calciu sunt suficiente, iar mobilizarea în teren este foarte bună
Utilajele de desăpezire patrulează permanent pentru a menţine carosabilul practicabil.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 Februarie 2025, 19:37 • Actualizat: 17 Februarie 2025, 20:53
Niciun drum naţional nu este închis sau cu circulaţie restricţionată din cauza vremii, transmite directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Cristian Pistol a discutat, luni, într-o videoconferință cu echipele implicate în acțiunile de deszăpezire din cele 8 regionale ale CNAIR.
"Este important că datorită intervențiilor din ultimele 24 de ore, nu avem drumuri închise sau restricționate din cauza fenomenelor meteorologice.
Noaptea trecută, colegii noștri au acționat pe toată rețeaua de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi, cu peste 1000 de utilaje și au împrăștiat mai mult de 9000 de tone de material antiderapant.
Am cerut din nou tuturor colegilor să fie pregătiți în continuare și sa intervină 24 de ore din 24, acolo unde situația din teren o va impune", a spus șeful CNAIR.
"Din raportările de până acum pot spune că stocurile de sare, nisip și clorură de calciu sunt suficiente, iar mobilizarea în teren este foarte bună.
Le-am solicitat tuturor directorilor regionali să ofere sprijin colegilor din Direcțiile Regionale vecine, dacă va fi cazul.
Mă refer aici la personal, utilaje și material antiderapant.
Utilajele CNAIR patrulează permanent pentru a menține carosabilul practicabil, iar lipsa zăpezii de pe partea carosabilă poate crea unor conducători auto falsa senzație că pot circula cu viteze mari.
De aceea fac apel la conducătorii auto să adapteze viteza la condițiile de iarnă, să aibă autovehiculele dotate cu anvelope adecvate și să evite manevrele bruște, pentru a evita evenimente nedorite", a adăugat Cristian Pistol.
Pe calea ferată, viteza de deplasare a trenurilor este adaptată la condițiile meteo.
Mai multe regiuni se află, la începutul săptămânii, sub atenționări meteo.
Până marți, la ora 10:00, în judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi în municipiul Bucureşti va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, cu grosimi în general de 10 - 20 cm.
Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de până la 45 km/h, viscolind ninsoarea.
Un al doilea cod galben de vreme rea va fi în vigoare de duminică până miercuri, în judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Vaslui.
În aceste regiuni, vremea va fi rece, iar pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului, precum şi în zonele montane, unde temperaturile minime se vor încadra în general între -16 şi -10 grade.
De asemenea, până pe 19 februarie (ora 10:00), va rămâne în vigoare o informare de ninsori, strat de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, vreme rece, nopţi şi dimineţi geroase în întreaga ţară.
Astfel, temporar va ninge în regiunile sudice şi sud-estice şi local în centrul ţării, urmând să se depună strat de zăpadă (în general de 10 - 20 cm). Vântul va sufla în general moderat, duminică şi luni, în sudul ţării (viteze de 25 - 40 km/h), iar pe Litoral temporar va avea intensificări cu rafale de 40 - 45 km/h.
Vremea va fi rece în toate regiunile până spre finalul săptămânii viitoare şi vor fi nopţi şi dimineţi geroase, la început în nordul teritoriului şi în depresiuni, apoi local şi în rest, iar ziua vor fi temperaturi preponderent negative.