Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică: Clienții au fost mai puțin atenți la detaliile contractului cu furnizorii
„Este bine să ne reamintim din când în când ce am semnat cu furnizorul de utilități, iar faptul că se întâmplă cu cinci luni înainte ne oferă posibilitatea să analizăm și să avem timp suficient de a lua o decizie.”

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 24 Septembrie 2024, 12:10 • Actualizat: 24 Septembrie 2024, 12:10
De la 31 martie 2025 plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale va fi ridicată, autoritățile dorind acum ca furnizorii de energie să ofere informații consumatorilor referitoare la prețuri, cu cinci luni înainte.
Responsabilii din domeniu spun că este necesară inclusiv o campanie de informare pentru ca fiecare consumator să cunoască prevederile contractului propriu încheiat cu un furnizor.
Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, spune că inițiativa autorităților este binevenită pentru că în ultimii trei ani clienții nu au fost atenți la contractele pe care le-au semnat cu furnizorii.
„Da, intenția și inițiativa autorității este binevenită, pentru că într-adevăr, la 1 aprilie se vor face trei ani, de fapt, de când se aplică această schemă de plafonare-compensare și cu siguranță, clienții au fost mai puțin atenți la detaliile contractului pe care l-au avut de-a lungul celor trei ani, reînnoit, tacit. Sunt convinsă că majoritatea dintre ei tacit, pentru că fiind prețurile aceleași, sau plafonate, nu au acordat importanță unui nou contract.
Este bine să ne reamintim din când în când ce am semnat cu furnizorul de utilități, iar faptul că se întâmplă cu cinci luni înainte ne oferă posibilitatea să analizăm și să avem timp suficient de a lua o decizie, cel puțin în cunoștință de cauză, nu zic corectă, corectă pentru noi, dar măcar să fim conștienți ceea ce ne asumăm în relația cu furnizorul de energie electrică sau gaze naturale.”
„Câțiva producători au fost obligați să vândă la un preț fix”
Vorbind despre posibila creștere a prețurilor după încheierea plafonării sau despre o eventuală prelungire a plafonării, Silvia Vlăsceanu a spus că:
„Acum, să știți că au fost critici și în momentul când s-a dat această ordonanță modificată de-a lungul timpului, dar schema, în principiu a rămas aceeași. Au fost critici dacă metoda aleasă a fost cea mai potrivită, aceasta de plafonare-compensare, adică pentru o cantitate prestabilită consumată de către consumator, de către clientul final să se aplice un preț fix, la care furnizorul știe exact care este și marja de furnizare și el se duce apoi către stat și își recuperează diferența dintre ce a pus în factură și ce a cheltuit.
E adevărat că unii, câțiva producători au fost obligați să vândă la un preț fix, ceea ce a distorsionat piața. Adică unii au avut această obligație și mă refer la producătorii de stat, alții au vândut, precum cei din surse regenerabile, au vândut la ce prețuri au dorit și pe ce piețe au găsit cumpărători și au găsit, cu siguranță.
Este greu de făcut o astfel de afirmație că au speculat. E rolul autorităților să vadă dacă energia s-a plimbat, eu știu, de la ... producătorul nu știe cui vinde sau mă rog, știe cui vinde, dar nu poate să-i refuze unui cumpărător dreptul de a cumpăra. Și cumpărător poate să fie un furnizor care are clienți în portofoliu, dar și intermediar, traderii, așa cum cum sunt denumiți în lege.
El vinde, mai departe ce face traderul sau furnizorul, pentru că și furnizorul poate să revândă este deja o altă discuție și aici numai autoritățile pot să, dacă au suspiciuni, pot să se uite cu atenție, să investigheze și cu siguranță s-au mai uitat, mai ales când au trebuit să deconteze sume de la bugetul de stat și știu că li s-au cerut documente care să dovedească de unde și la ce preț au cumpărat energia.”
Citește și: Schema pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili, gata în ianuarie, speră ministrul Energiei