Directorul Nuclearelectrica: Prin extinderea capacităţilor nucleare, România va asigura 66% din energia curată dintr-o singură sursă
Cosmin Ghiţă a subliniat că dublarea capacităţii energetice înseamnă evitarea emiterii a 20 de milioane de tone de dioxid de carbon anual.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 03 Iulie 2024, 10:38 • Actualizat: 03 Iulie 2024, 10:38
Directorul general al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, invitat miercuri, 3 iulie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că prin extinderea capacităților nucleare, inclusiv dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 şi a reactoarelor modulare mici, România își va asigura, la sfârșitul acestui deceniu, 66% din energia curată dintr-o singură sursă.
„Astfel, Nuclearelectrica, Compania Naţională de EnergieNucleară din România, ocupă un loc central în Strategia de Securitate Energetică. Cu două unităţi nucleare CANDU la Cernavodă, aceasta contribuie cu peste 18% la producţia de energie nucleară şi 33% la producţia de energie fără emisii de CO2 din România.
Pe lângă extinderea capacităţii nucleare, Nuclearelectrica investeşte şi în tehnologii inovatoare şi sustenabile, cum ar fi facilităţile de eliminare a tritiului, prima instalaţie pe care o dezvoltăm în Europa, care va permite României să devină un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu, care este un candidat al reactoarelor de fuziune curat”, a spus Cosmin Ghiţă la Radio România Actualități.
Amintim că proiectul unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care are în momentul de faţă două unităţi funcţionale, a primit opinia pozitivă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte aspectele tehnice şi de securitate nucleară. Proiectul este derulat de compania EnergoNuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica.
Potrivit directorului Nuclearelectrica, următorii pași includ contractarea serviciilor de inginerie şi de construcţie, precum și structurarea finanţării şi obţinerii avizelor pozitive, tot de la Comisia Europeană, în materie de pachete de ajutor de stat - cele care au fost deja anunţate şi agreate la nivelul statului român prin intermediul Acordului de Sprijin semnat anul trecut.
Peste 19.000 de locuri de muncă
De asemenea, Cosmin Ghiţă a spus că dublarea capacităţii energetice înseamnă evitarea emiterii a 20 de milioane de tone de dioxid de carbon anual şi crearea a peste 19.000 de locuri de muncă direct şi în industria orizontală.
Directorul Nuclearelectrica a subliniat că pentru România, extinderea capacităţii nucleare până la 3.262 de MW, după 2031, înseamnă nu doar mai mulţi MW în sistem, ci în primul rând securitate energetică şi o dezvoltare economică pe întreg lanţul valoric. În plus, înseamnă beneficii economice şi sociale pentru toate comunităţile şi consolidarea țării ca centru de expertiză şi componenţă majoră a lanţului de aprovizionare la nivel regional.
Citește și: Consumul național de energie electrică, la un nou minim istoric