Doi dintre suspecții de trădare, arestați preventiv
Ceilallți 4 indivizi cercetați au fost plasați sub control judiciar.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Martie 2025, 00:23 • Actualizat: 07 Martie 2025, 06:29
Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi seară, arestarea preventivă a doi dintre suspecții de trădare.
Potrivit unor surse judiciare, aceștia sunt Adrian-Robertin Dinu şi Marius Semeniuc.
Alţi 4 membri ai așa-zisului Stat Major al Comandamentului Vlad Țepeș, anume Raul-Mihail Lupu, Georgică-Cristian Atitiene, Ştefan Mateescu şi Radu-Pompiliu Şofran, vor fi anchetaţi sub control judiciar.
Cei 6 sunt acuzați de constituirea unei grupări pentru a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa” României.
Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis, joi, că suspecții au ținut legătura cu cei doi diplomați ruși care au fost declarați indezirabili și expulzați din România.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri declararea persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia.
„În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Roman de Informații, în cooperare cu Direcția Generală de Informații a Apărării și cu Direcția Generală de Protecție Internă, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au instrumentat acțiuni care au condus la reținerea, în data de 05.03.2025, a unei grupări de cetățeni români, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trădare”, arată un comunicat al SRI.
Conform Serviciului Român de Informații, încă din anul 2023, suspecții în dosarul de trădare „au organizat și derulat activități, inclusiv de constituire a unei grupări paramilitare, în vederea afectării ordinii constituționale a României, precum și derulării de acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră”.
Suspecții au cerut ajutorul unor ofițeri ai Ambasadei Rusiei
SRI a mai transmis că cele șase persoane reținute au cerut ajutorul unor ofițeri din cadrul Ambasadei Federației Ruse pentru a-și îndeplini obiectivele de a destabiliza țara.
„În cadrul aceleiași acțiuni, la propunerea DGIA și SRI, doi diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București au fost declarați persona non grata de către MAE, la data de 05.03.2025, în temeiul art. 9 alin. 1 al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul 566/1968.
Cei doi diplomați ruși au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării”, mai arată comunicatul SRI.