Donald Trump anunță un răgaz de 90 de zile pentru tarifele vamale. China, singura excepție
Liderul de la Casa Albă critică "lipsa de respect pe care China a arătat-o piețelor mondiale".

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Aprilie 2025, 20:47 • Actualizat: 09 Aprilie 2025, 22:31
Știrea se actualizază
Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat un răgaz de 90 de zile pentru tarifele vamale mai mari aplicate zecilor de țări.
În schimb, va fi aplicat "tariful reciproc" de 10%.
Reversul brusc al lui Donald Trump a venit la mai puțin de 24 de ore după ce noi tarife vamale ridicate au intrat în vigoare pentru importurile din zeci de parteneri comerciali, remarcă Reuters. Noile bariere comerciale au lovit piețele financiare, au crescut riscul unei recesiuni și au provocat reacții de retorsiune din partea Chinei și a Uniunii Europene.
"Am autorizat o PAUZĂ de 90 de zile și un Tarif Reciproc redus substanțial în această perioadă, de 10%, cu aplicare imediată", a scris Donald Trump pe rețelele sociale.
Detaliile nu au fost imediat clare.
Indicii bursieri din Statele Unite au crescut în urma anunțului. Randamentele obligațiunilor au scăzut de la nivelurile ridicate atinse anterior.
China, singura excepție
Administrația de la Washington majorează taxele pentru Beijing la 125%, notează BBC.
Donald Trump critică "lipsa de respect pe care China a arătat-o piețelor mondiale".
Mai devreme, miercuri, China a anunțat un tarif de 84% pentru importurile din SUA, după ce Donald Trump a impus un tarif de 104% pentru mărfurile chinezești care intră în SUA.
Cerere solidă din partea investitorilor
Licitația Trezoreriei SUA pentru obligațiuni pe 10 ani în valoare de 39 de miliarde de dolari s-a încheiat în linie cu așteptările pieței, fiind adjudecată la un randament maxim de 4,435%, mai mic decât estimarea de la termenul-limită, ceea ce sugerează o cerere solidă din partea investitorilor.
Randamentul obligațiunii pe 10 ani era ultima dată la 4,370%, în contextul unui val de vânzări pe piața obligațiunilor, unde turbulențele generate de tarife i-au determinat pe investitori să renunțe la titlurile de stat considerate sigure în favoarea lichidităților, ceea ce a dus la creșterea randamentelor.
Sectorul imobiliar și cel al utilităților – sensibile la dobânzi și adesea percepute ca alternative la obligațiuni datorită veniturilor stabile – și-au redus pierderile și erau pe plus cu 5%, respectiv 3,2%.
Acțiunile marilor companii de tehnologie au condus în continuare creșterile, Apple avansând cu 10%, iar Nvidia cu 13%.
„Reflexul de a cumpăra pe corecție este foarte puternic, iar prăbușirea acțiunilor tech le-a făcut ieftine în comparație cu nivelurile anterioare”, a declarat Chris Beauchamp, strateg-șef la IG.
Indicele Dow Jones Industrial Average urca cu 2.305,81 puncte (6,13%) până la 39.959,81, S&P 500 creștea cu 334,86 puncte (6,72%) până la 5.317,63, iar Nasdaq Composite avansa cu 1.254,95 puncte (8,22%) până la 16.522,86.
Sezonul de raportări financiare care urmează va oferi o imagine mai clară asupra sănătății economiei corporatiste din SUA, într-un moment în care investitorii se tem că tarifele ar putea afecta creșterea economică. Băncile americane, inclusiv JPMorgan Chase, își vor publica rezultatele pe primul trimestru vineri.
Toate sub-sectoarele majore din S&P 500 erau pe creștere, cu sectorul tehnologiei informației și cel al bunurilor de consum discreționar în frunte, cu +11%, respectiv +8,5%.
Indicele CBOE al volatilității – considerat "barometrul fricii" de pe Wall Street – se afla ultima dată la 36,78 puncte.
Acțiunile Delta Air Lines au crescut cu 17%, după ce compania aeriană a depășit așteptările privind profitul pe primul trimestru. Totuși, compania și-a retras estimarea financiară pentru 2025 și a prognozat un profit sub așteptări pentru trimestrul actual.
Pe NYSE, numărul acțiunilor în creștere l-a depășit pe cel al celor în scădere într-un raport de 3,04 la 1, iar pe Nasdaq raportul a fost de 2,97 la 1.
S&P 500 a înregistrat un nou maxim al ultimelor 52 de săptămâni și 100 de noi minime, în timp ce Nasdaq Composite a marcat 6 noi maxime și 637 de noi minime.
Citește și: Deficitul comercial a crescut cu 35% în primele două luni ale anului