Donald Trump dezvăluie planurile pentru sistemul de apărare antirachetă "Golden Dome"
O sumă inițială de 25 de miliarde de dolari a fost alocată în noul proiect de buget, deși guvernul estimează că pe termen lung costurile vor fi mult mai mari.

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 21 Mai 2025, 08:08 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 14:43
Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite ale Americii au selectat un design pentru futuristul sistem de apărare antirachetă Golden Dome și că acesta va deveni operațional până la finalul mandatului său.
La doar câteva zile după revenirea la Casa Albă în ianuarie, republicanul și-a prezentat intențiile privind acest sistem, menit să contracareze „amenințările aeriene de nouă generație” la adresa SUA, inclusiv rachetele balistice și de croazieră.
Potrivit BBC, o sumă inițială de 25 de miliarde de dolari a fost alocată în noul proiect de buget, deși guvernul estimează că pe termen lung costurile vor fi mult mai mari.
Oficialii avertizează că sistemele actuale nu au ținut pasul cu armele din ce în ce mai sofisticate deținute de potențiali adversari.
Donald Trump a mai anunțat că generalul Michael Guetlein, de la Forțele Spațiale ale SUA, va superviza proiectul.
La începutul celui de-al doilea mandat, președintele a ordonat Departamentului Apărării să prezinte planuri pentru un sistem capabil să descurajeze și să apere împotriva atacurilor aeriene – pe care Casa Albă le consideră „cea mai catastrofală amenințare” la adresa SUA.
Vorbind din Biroul Oval marți, Donald Trump a declarat că sistemul va include tehnologii de ultimă generație pe uscat, pe mare și în spațiu – incluzând senzori și interceptori spațiali. Potrivit lui, Canada și-a exprimat dorința de a participa la acest proiect.
Într-o vizită anterioară la Washington, fostul ministru canadian al apărării, Bill Blair, a recunoscut că țara sa este interesată de proiect, afirmând că „are sens” și este în „interesul național al Canadei”. El a subliniat că „Canada trebuie să știe ce se întâmplă în regiune” și să fie conștientă de amenințările iminente, inclusiv din zona Arctică.
Donald Trump a adăugat că sistemul va fi „capabil să intercepteze chiar și rachete lansate de cealaltă parte a lumii sau din spațiu”.
Rata de succes, "foarte aproape de 100%"
Proiectul este parțial inspirat de sistemul Iron Dome al Israelului, folosit din 2011 pentru interceptarea rachetelor.
Totuși, „Golden Dome” ar fi de câteva ori mai mare și proiectat să combată o gamă mult mai largă de amenințări, inclusiv arme hipersonice – care se deplasează cu viteze mai mari decât cea a sunetului – și sisteme de bombardament orbital fracționat (FOBS), capabile să lanseze focoase din spațiu.
„Toate vor fi doborâte din aer”, a spus Donald Trump. „Rata de succes este foarte aproape de 100%”, a punctat el.
Oficialii americani au declarat anterior că „Golden Dome” va urmări să oprească rachetele în mai multe etape ale desfășurării lor – inclusiv înainte de lansare și în timpul zborului.
Componentele multiple ale sistemului vor fi coordonate de un comandament centralizat, conform reprezentanților Apărării.
Marți, Trump a declarat că programul va presupune o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari, cu un cost total estimat la 175 de miliarde în timp. Cele 25 de miliarde sunt incluse în proiectul său bugetar „One Big Beautiful Bill”, care încă nu a fost adoptat.
Totuși, Biroul Bugetar al Congresului estimează că, doar pentru componentele spațiale ale sistemului, guvernul ar putea cheltui până la 542 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani.
Oficiali ai Pentagonului au avertizat, de multă vreme, că sistemele existente nu pot face față noilor tehnologii de rachete dezvoltate de Rusia și China.
„Practic nu avem niciun sistem real în prezent”, a spus Donald Trump în Biroul Oval. „Avem doar zone acoperite de anumite sisteme de apărare antirachetă, dar nu există un sistem complet… Nu a mai existat niciodată așa ceva.”
Un document recent publicat de Agenția de Informații a Departamentului Apărării avertizează că amenințările cu rachete „vor crește ca amploare și sofisticare”, iar China și Rusia dezvoltă activ sisteme menite să „exploateze golurile” din apărarea americană.
Citește și: "Bugetul Apărării va creşte etapizat", anunță președintele interimar Ilie Bolojan după ședința CSAT