Donald Trump, primul președinte american cu statut de infractor
Adresându-se instanței prin intermediul unei legături video, Trump a insistat că este nevinovat și a descris procesul ca fiind „o experiență teribilă”.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Ianuarie 2025, 17:40 • Actualizat: 11 Ianuarie 2025, 08:55
Donald Trump marchează o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii. După învesitrea sa, republicanul va deveni primul președinte american condamnat penal.
Trump a fost condamnat la New York pentru 34 de capete de acuzare legate de plata unor sume de bani confidențiale și de falsificarea înregistrărilor comerciale. Însă, republicanul nu va merge la închisoare.
În ciuda condamnării, Donald Trump va fi învestit la data de 20 ianuarie, când va deveni primul președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune.
La pronunțarea sentinței, judecătorul Juan Mearchan a făcut aluzie la „setul unic și remarcabil de circumstanțe” în care a avut loc procesul.
Acesta a reiterat faptul că președinții americani sunt cetățeni obișnuiți în ochii instanței, înainte de a anunța sentința: o achitare necondiționată, un mecanism din legislația new-yorkeză care permite unui judecător să impună o sentință fără închisoare, amendă sau probațiune obligatorie atunci când consideră că astfel de pedepse nu ar prezenta interes public.
În luna mai a anului trecut, un juriu unanim l-a găsit vinovat pe președintele ales în acest caz, care se învârte în jurul plăților pe care el le-a ordonat actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels în schimbul tăcerii acesteia despre relația lor sexuală, precum și al eforturilor ulterioare ale lui Trump de a ascunde plățile.
Donald Trump a insistat că este nevinovat
Donald Trump a urmărit sentința de la distanță, din reședința sa de la Mar-a-Lago din Florida, unde s-a pregătit pentru începerea președinției sale la 20 ianuarie, potrivit euronews.com.
Adresându-se instanței prin intermediul unei legături video, Trump a insistat că este nevinovat și a descris procesul ca fiind „o experiență teribilă”.
În plus, el a sugerat că procesul a fost intentat în mod nelegitim printr-o conspirație între adversarii săi. Președintele ales al SUA a afirmat că fostul său avocat, devenit martorul principal al acuzării, Michael Cohen, a fost „complet discreditat” și a declarat că victoria în alegerile din 2024 face ca verdictul instanței să fie irelevant.
Rezultatul este că Donald Trump va deveni al doilea președinte al SUA care îndeplinește mandate neconsecutive și primul care are o condamnare penală în timpul mandatului. El este deja primul care a fost pus sub acuzare de două ori, deși nicio punere sub acuzare nu s-a soldat cu o condamnare.
La audiere, procurorul principal Joshua Steinglass l-a descris pe Trump ca manifestând „dispreț” față de instituțiile fundamentale ale SUA și față de statul de drept și a afirmat că sentința „consolidează” „statutul său de infractor condamnat” - dar a fost de acord și cu achitarea necondiționată, care era așteptată pe scară largă.
Potrivit procurorului, comportamentul public al lui Donald Trump în timpul procesului a inclus atacuri la adresa judecătorului, a familiei sale, a procurorilor și a juriului - o campanie care, în opinia sa, „a cauzat daune durabile percepției publice asupra sistemului de justiție penală și a pus în pericol funcționarii instanței”.
Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a declarat în fața instanței că acest caz nu ar fi trebuit să fie intentat în primul rând. Trump l-a nominalizat pentru funcția de procuror general adjunct în viitoarea administrație.
Sentința, care a fost amânată pe durata campaniei electorale din 2024, a venit după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să intervină și să o blocheze în ultimul moment. Doi dintre membrii conservatori ai Curții, judecătorul-șef John Roberts și Amy Coney Barrett, numită de Trump, s-au alăturat celor trei colegi de orientare liberală pentru a respinge moțiunea lui Trump cu un vot de 5-4.
Citește și: Trump anunță că pregăteşte o întâlnire cu Putin