Donald Trump: Vor exista în curând tarife pentru semiconductori
„La fel cum am făcut cu oţelul, automobilele şi aluminiul, care sunt deja în vigoare, vom face acelaşi lucru cu semiconductorii, cipurile şi multe alte produse”, a declarat Donald Trump.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 14 Aprilie 2025, 09:17 • Actualizat: 14 Aprilie 2025, 09:17
Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică, 13 aprilie, că Statele Unite ale Americii vor aplica în viitorul apropiat tarife pentru semiconductori. Liderul de la Casa Albă a precizat că le va anunța în cursul acestei săptămâni.
„Tarifele vor intra în vigoare în viitorul apropiat. Pentru că, după cum ştiţi, la fel cum am făcut cu oţelul, automobilele şi aluminiul, care sunt deja în vigoare, vom face acelaşi lucru cu semiconductorii, cipurile şi multe alte produse”, a declarat Donald Trump la bordul avionului prezidenţial Air Force One, în timp ce revenea în Washington din Florida, unde şi-a petrecut weekendul, potrivit Agerpres.
Donald Trump: SUA vor să își producă cipurile și semiconductorii
De asemenea, Donald Trump a spus că Statele Unite ale Americii vor să își producă cipurile și semiconductorii de care are nevoie, precum şi alte bunuri importante, cum ar fi produsele farmaceutice, pe care a spus că le va impozita.
„Vrem să ne producem medicamentele în această ţară şi, prin impunerea de tarife companiilor care nu sunt în această ţară, vom produce medicamentele noastre în Statele Unite, astfel încât, în caz de război sau orice altceva, să nu fim dependenţi de China sau de alte ţări”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Când a fost întrebat ce taxă specifică va aplica Guvernul său importurilor de semiconductori, Donald Trump a răspuns doar că o va anunţa „săptămâna care vine”.
În acelaşi timp, președintele american a mai spus că Guvernul său va discuta cu companii americane, cum ar fi Apple, despre aplicarea tarifelor pentru telefoanele, tabletele sau computerele lor. „Trebuie să arăţi o anumită flexibilitate”, a adăugat el în acest sens.
Războiul comercial declanşat de preşedintele Donald Trump s-a intensificat pe 2 aprilie odată cu anunţarea unor „tarife reciproce” pentru restul lumii, măsură pe care a rectificat-o apoi, o săptămână mai târziu, în faţa scăderii pieţei şi a creşterii costului finanţării datoriei Statelor Unite ale Americii.
În timp ce şi-a atenuat ofensiva faţă de majoritatea ţărilor prin aplicarea unui tarif generalizat de 10%, în cazul Chinei, Donald Trump a decis să crească taxele deoarece Beijingul a răspuns cu represalii. Astfel, Washingtonul a impus în total tarife de 145% importurilor chinezeşti, în timp ce Beijingul şi-a majorat tarifele pentru produsele americane la 125%.
Citește și: Raport medical: Donald Trump, într-o stare cognitivă şi fizică excelentă