Două bombardiere B-52H ale Forțelor Aeriene SUA, în premieră în România
Aeronavele au sosit la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 24 Iulie 2024, 12:57 • Actualizat: 24 Iulie 2024, 12:56
Două bombardiere B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americiiau ajuns pentru prima oară în România, la Baza Aeriană 57 „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu. Aeronavele alcătuiesc a 20-a Escadrilă Expediționară de Bombardament.
Misiuni cu aliații NATO
Ele vor asigura misiuni cu aliații NATO pentru sporirea climatului de securitate în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA. De asemenea, prezența lor aici este de a descuraja amenințările și apărarea Flancului Estic al Alianței Nord Atlantice.
Bombardierele B-52H Stratofortress au o istorie îndelungată. Sunt construite de firma Boeing încă din anii 1950 și pot transporta 32 de tone de armament.
Moment istoric pentru România
Locțiitorul comandantului Bazei Aeriene 57, Comandor Cosmin Maxim, declară pentru Radio România Constanța ce înseamnă pentru România și piloții ei militari prezența lor aici:
„În momentul actual avem nevoie să demonstrăm că suntem capabili de încredere, să primim încrederea partenerului strategic al Statelor Unite ale Americii, și, de asemenea, vine în contextul în care și piloții noștri de fightere, de avioane de luptă F-16, au nevoie să internaționalizeze, să fie capabili să execute misiuni în comun cu partenerii posesori ai avioanelor de bombardament strategic.
Moment istoric, de asemenea, faptul că avioanele au pus roțile pe sol românesc, moment istoric de nivel înalt de încredere pe care l-a arătat partenerul strategic, și nivel de încredere și de bucurie din partea noastră că am putut să primim aceste aeronave la Baza Mihail Kogălniceanu.”
Gestionarea pericolelor comune
„Prezența noastră aici demonstrează dedicația și devotamentul ambelor țări – Statele Unite și România – pentru a face față provocărilor și pericolelor comune prin menținerea forței bombardierelor.
Sunt convins că eforturile noastre vor asigura un mediu de siguranță sporită. Această misiune nu este doar despre zborul bombardierelor, ci despre interoperabilitate, planificare detaliată, suport logistic, securitate și multe altele”, declară Jared Peterson, comandantul celei de-a douăzecea escadrile expediționare de bombardament.
Citește și: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea