Drulă: Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor
Judecătorii constituționali au concluzionat că retragerea şi eliminarea indemnizației afectează integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.
Publicat: 28 Noiembrie 2023, 21:17 • Actualizat: 28 Noiembrie 2023, 21:36
Preşedintele a criticat decizia Curţii Constituţionale prin care abrogarea pensiilor foştilor parlamentari încalcă legea fundamentală.
Judecătorii CCR au constatat, marţi, că, indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare, iar prin retragerea şi eliminarea sa fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.
"Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor. Aşa-numitul 'principiu al securităţii juridice' se traduce prin 'privilegiul odată acordat rămâne pe viaţă'. Un principiu de bază al nomenclaturii oricărui regim abuziv. O decizie care dă cale liberă acordării altor privilegii plătite din bani publici. E suficient să intre în vigoare o zi şi vor rămâne pe viaţă. Este cazul pensiilor speciale ale foştilor primari. La 1 ianuarie intră în vigoare. Dacă nu sunt abrogate până atunci, vor rămâne pe viaţă şi vom avea încă câteva zeci de mii de beneficiari de pensii speciale în România", scris Cătălin Drulă pe Facebook.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis, marţi, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023.
"În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limita de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora.
Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limita de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art. 69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat", se precizează într-un comunicat al Curții Constituțional.
"Având în vedere că această indemnizaţie se acordă, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii 192/2023 la indemnizaţia pentru limita de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată.
Prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limita de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice.
Evenimente viitoare şi incerte - de natură normativă - nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act - exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ", au precizat judecătorii constituţionali.
În iunie, cu 382 de voturi pentru și 3 abțineri, a fost adoptată eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.