După intrarea în vigoare a armistițiului cu Israelul, Hamas a eliberat primii ostatici
Conform înțelegerii mediate de Qatar, luptele vor înceta timp de 4 zile, răgaz în care Hamas ar trebui să elibereze 50 de ostatici. La rândul său, Israelul s-a angajat să predea 150 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile sale.
Publicat: 24 Noiembrie 2023, 17:29 • Actualizat: 25 Noiembrie 2023, 08:24
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a eliberat, vineri, primii 24 ostatici după intrarea în vigoare a armistițiului cu armata israeliană.
Cu toții au fost preluați de Crucea Roșie egipteană.
În schimbul lor, Israelul va elibera 39 de prizonieri într-o primă etapă.
Conform înțelegerii mediate de Qatar, luptele vor înceta timp de 4 zile, răgaz în care Hamas ar trebui să elibereze 50 de ostatici.
La rândul său, Israelul s-a angajat să predea 150 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile sale.
Ambele părţi vor elibera doar femei și copii.
Dimineață, la aproape două ore de la intrarea în vigoare a armistiţiului, numeroase camioane cu ajutoare umanitare și combustibil au început să pătrundă în Fâșia Gaza dinspre Egipt.
Potrivit BBC, mai mult de 1,5 milioane de palestinieni din Gaza şi-au părăsit locuinţele din cauza luptelor.
James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF, a declarat că efectele ofensivei militare israeliene îndelungate asupra civililor sunt devastatoare, în special în cazul copiilor.
La București, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că alţi 12 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost repatriați în siguranță, după ce au fost evacuaţi, miercuri din Fâșia Gaza.
Până acum, în total, 249 de cetăţeni români şi membri de familie au fost salvați din zona de război.
Cu toții vor beneficia, începând de luna viitoare, de ajutoare financiare de la Guvern.
Pentru mâncare, fiecare persoană va primi suma de 600 lei, iar pentru cazare şi pentru alte cheltuieli lunar 2.000 lei. Tot 2.000 lei vor primi şi familiile cu până la cinci membri, iar cele cu mai mult de cinci membri vor primi 3.000 lei.
Acest sprijin financiar va fi acordat timp de patru luni.
Fâșia Gaza s-a aflat asediul armatei israeliene după atacul comis de islamiștii Hamas la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți. Riposta armată a statului evreu în enclava palestiniană a făcut aproape 15.000 de morți, potrivit surselor medicale palestiniene.
“Trebuie să ne reînnoim angajamentul de a lucra pentru o soluţie a două state” între Israel şi palestinieni, a afirmat preşedintele american Joe Biden, vineri, apreciind că aceast demers este “mai important ca niciodată”, relatează AFP.
“A continua pe calea terorismului, violenţei, crimelor şi războiului ar însemna să se dea Hamas ceea ce îşi doreşte”, a declarat preşedintele american.
“Este doar începutul, dar pentru moment merge bine”, a spus, de asemenea, Joe Biden în legătură cu eliberarea primilor ostatici răpiţi de Hamas, declarându-se “recunoscător”.
Preşedintele american a estimat că există “şanse reale” de prelungire a armistiţiului convenit între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza.
Ministerul de Externe israelian i-a convocat, vineri, pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei, în urma unor declaraţii ale premierilor acestor ţări despre războiul din Fâşia Gaza, interpretate de oficialii israelieni drept o “susţinere a terorismului” grupării palestiniene Hamas, relatează Agerpres, care citează agenţia EFE.
Premierii spaniol şi belgian au avut anterior vineri o conferinţă de presă comună în Egipt la punctul de frontieră cu Fâşia Gaza de la Rafah, după intrarea în vigoare a armistiţiului de patru zile între Israel şi Hamas în cadrul unei înţelegeri între cele două tabere pentru eliberarea de către Hamas a 50 de ostatici capturaţi în incursiunea sa militară din sudul Israelului de pe 7 octombrie în schimbul eliberării de către Israel a 150 de deţinuţi palestinieni.
“Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional”, a spus Pedro Sanchez la acea conferinţă de presă, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene ce au urmat atacului Hamas din octombrie.
Mai mult, premierul spaniol a apreciat că “a sosit momentul pentru comunitatea internaţională şi pentru Uniunea Europeană să recunoască în sfârşit Statul Palestina”. “Dar dacă nu va fi cazul, atunci Spania va lua propriile decizii”, a adăugat Sanchez, sugerând că Madridul ar putea recunoaşte unilateral statul palestinian în lipsa unei decizii comune în acest sens a UE.
La rândul său, premierul De Croo, care, la fel ca Sanchez, a cerut Hamas să elibereze toţi ostaticii, a declarat să “liderii politici trebuie să treacă peste propriile îndoieli şi să ia decizii, chiar dacă sunt dificile”.
“În urma afirmaţiilor premierilor spaniol şi belgian la Rafah, ministrul (israelian) de externe Eli Cohen a dispus convocarea ambasadorilor ambelor ţări pentru o discuţie severă de mustrare”, a anunţat MAE israelian într-un comunicat.
“Condamnăm declaraţiile false ale premierilor Spaniei şi Belgiei, care susţin terorismul”, afirmă în acelaşi text ministrul de externe israelian Eli Cohen.
Şi premierul israelian Benjamín Netanyahu a “condamnat energic” comentariilor celor doi omologi ai săi, cărora le reproşează că “nu au atribuit către Hamas întreaga responsabilitate pentru crimele de război pe care le-a comis: masacrarea cetăţenilor israelieni şi folosirea palestinienilor ca scuturi umane”.
Într-un dosar special, Rador Radio România urmărește în timp real desfășurarea războiului din Orientul Mijlociu.