ECUADOR: Daniel Noboa, reales președinte
Contracandidata sa de stânga, Luisa González, a declarat că nu recunoaște rezultatul și a denunțat fraude electorale.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 14 Aprilie 2025, 08:10 • Actualizat: 14 Aprilie 2025, 08:25
Președinte în funcție al statului Ecuador, centristul de dreapta Daniel Noboa a câștigat turul secund al alegerilor prezidențiale.
Contracandidata sa de stânga, Luisa González, a declarat că nu recunoaște rezultatul și a denunțat fraude electorale, fără a oferi dovezi, notează BBC.
Potrivit cifrelor oferite de consiliul electoral național, victoria lui Daniel Noboa a fost categorică – obținând aproximativ 56% din voturi – deși sondajele dinaintea alegerilor indicau o cursă foarte strânsă.
Descriind victoria sa drept "istorică", centristul de dreapta se află la putere din noiembrie 2023, când s-a impus într-un scrutin anticipat.
"O victorie de peste zece puncte și mai mult de un milion de voturi, care nu lasă nicio îndoială cu privire la cine este câștigătorul", a spus Daniel Noboa după anunțarea rezultatelor.
Potrivit lui, victoria "a fost obținută prin perseverența, lupta și munca asiduă a fiecărui membru al echipei noastre".
Până acum, Daniel Noboa și-a definit președinția printr-o represiune dură, cu ajutorul armatei, împotriva bandelor criminale violente din țară.
Victoria sa electorală înseamnă că are un mandat clar de a continua ceea ce el numește "războiul" împotriva traficanților de droguri, care a inclus militarizarea străzilor și închisorilor din Ecuador, precum și construcția de noi penitenciare de maximă securitate.
Recent, Daniel Noboa a declarat pentru BBC că își dorește ca armate străine, inclusiv din SUA și Europa, să se alăture luptei sale împotriva grupărilor criminale.
De asemenea, speră să modifice Constituția pentru a permite din nou baze militare străine pe teritoriul Ecuadorului, interzise în timpul președinției lui Rafael Correa, mentorul politic al Luisei González.
Deși numărul crimelor a scăzut ușor în mandatul lui Daniel Noboa, nivelul de violență rămâne foarte ridicat.
În ianuarie, peste 780 de persoane au fost ucise în Ecuador, ceea ce a făcut din acea lună una dintre cele mai sângeroase din istoria țării.
Sondajele premergătoare alegerilor au arătat că securitatea era principala preocupare a electoratului.
Provocarea pentru Daniel Noboa este acum să demonstreze că planul său funcționează, dacă dorește să evite nemulțumirea publică și protestele.
Acest lucru va pune presiune pe el nu doar să reducă criminalitatea violentă, ci și șomajul.
Popularitatea lui Daniel Noboa a scăzut anul trecut, în special după o secetă severă care a provocat întreruperi majore de electricitate în toată țara.
Președintele a propus investiții mai mari în energie regenerabilă pentru a diversifica sursele de electricitate ale țării, care depind în prezent în mare parte de hidroenergie.
De asemenea, el a dat semnale că dorește o relație mai apropiată cu SUA și președintele Donald Trump. În februarie, Daniel Noboa a impus taxe vamale de 27% pentru importurile din Mexic și a revocat decretul său prezidențial care acorda amnistie migranților venezueleni fără acte din țară.
Campania sa s-a remarcat printr-o abordare orientată spre tineri, cu accent pe crearea de locuri de muncă și conținut video elaborat pe rețelele sociale. Noboa promis, de asemenea, investiții în infrastructură și combaterea corupției.
După înfrângerea sa, González a acuzat autoritățile electorale că au "călcat în picioare democrația" și a cerut renumărarea voturilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ea ar trebui să aducă dovezi clare în sprijinul acuzațiilor sale.
Rezultatul alegerilor lasă totuși Ecuadorul profund polarizat, ceea ce va fi o altă provocare pentru el dacă vrea să evite diviziunile și tulburările sociale.
Mulți dintre susținătorii Luisei González sunt nostalgici față de ceea ce ei percep ca o „vreme mai bună” sub președinția lui Rafael Correa (2007–2017), când veniturile din petrol au stimulat economia și sărăcia a fost redusă.
Fostul președinte rămâne însă o figură extrem de controversată. Criticii lui Rafael Correa îl acuză de autoritarism, iar între timp a fost condamnat pentru corupție și trăiește în exil.
Citește și: AEP propune organizarea a 965 de secţii de votare în străinătate pentru prezidențiale