Efectele schimbărilor climatice, resimțite de agricultura românească
Prin acțiuni responsabile, fiecare dintre noi poate contribui la încetinerea acestui fenomen.
Publicat: 12 Decembrie 2023, 16:58 • Actualizat: 12 Decembrie 2023, 17:27
De la an la an, fermierii simt cum activitatea le este îngreunată sau chiar pusă în pericol de schimbările climatice.
Instabilitatea devine o caracteristică a sectorului agroalimentar, relatează Radio România Antena Satelor.
Prin acțiuni responsabile, fiecare dintre noi poate contribui la încetinerea acestui fenomen.
Dacă vom conștientiza că natura ne poate fi aliat, și nu dușman, atunci lucrurile se pot întoarce in avantajul nostru. În țara noastră, există deja comunități în care se pun în aplicare planuri de adaptare climatică și se au în vedere și alte proiecte care sa reducă poluarea, inclusiv prin felul prin care casele sunt încălzite în timpul sezonului rece, spune Raluca Șerbănică, manager proiect ECF Biomasă WWF Romania.
"Au loc la nivel global, dar și la nivel național, anumite discuții, aceste summituri climatice, aceste planuri de adaptare climatică, care propun soluții concrete astfel încât să ne adaptăm la situația pe care o avem astăzi. Suntem la acel prag critic de încălzire, care ne influențează viața de zi cu zi și trebuie să ne adaptăm. Chiar astăzi [marți - n. red] este ultima zi a Summitului Climatic al Națiunilor Unite, care are loc în Dubai, este a-28-a ediție, iar acolo au fost propuse foarte multe angajamente din partea țărilor din întreaga lume. Unele dintre ele sunt privind clima și sănătatea, altele privind eficiența energetică. Mai există și anumite sisteme de alarmă timpurie pentru aviza populația în cazul fenomenelor meteorologice extreme, care acum s-au dublat. Din 2015 și până astăzi, aceste fenomene meteorologice au luat amploare. La nivelul României, avem și noi niște planuri strategice, dar acestea să spunem că nu sunt destul de urgente, sau destul de adaptate situației contextului național. Vedem la noi în țară, peste 3,5 milioane de oameni încă depind de încălzirea cu biomasă, în special lemn de foc. Știm că ei nu pot să aibă o tranziție, la energia regenerabilă curata, de pe o zi pe alta. WWF România, Fondul Mondial pentru Natură, ia în considerare aceste aspecte, care este nevoia tuturor pentru a avea un trai mai sănătos și în același timp, provocările pe care le întâmpinăm pentru a realiza acest lucru”, a adăugat Raluca Șerbănică.