ELCEN: București riscă să rămână fără apă caldă și căldură în câțiva ani, fără investiții în CET-uri noi
„Este nevoie de investiţii noi şi există posibilitatea de fonduri europene.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 10 Mai 2024, 14:23 • Actualizat: 10 Mai 2024, 14:28
București va rămâne în următorii ani fără căldură și apă caldă, dacă nu vor exista investiții în CET-uri noi, a declarat, vineri, directorul general al Electrocentrale București (ELCEN), Claudiu Crețu.
„Vorbim despre fuziune de zece ani. Cu toţii, inclusiv primarul general, susţin că fuziunea este soluţia corectă. Fuziunea presupune un început sănătos, de la zero. Tot aud prin presă că Primăria a fost scoasă din faliment. Ne bucurăm foarte mult dacă aşa este, dar e nevoie de acest miliard asumat şi înţeles de toată lumea, de care se discută de câţiva ani. Acum trei luni eram convinşi cu toţii că nu vor mai fi datorii cu privire la subvenţie. Vorbeam cu toţii de încredere, de investiţii şi vorbim de proiecte noi.
Fără CET-uri noi, instalaţiile acestea din anii 60 nu mai pot să ţină mult. În câţiva ani de zile, Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă. Este nevoie de investiţii noi şi există posibilitatea de fonduri europene, iar ca să le atragem trebuie doar să fim credibili.
De 10-15 ani suntem în aceeaşi situaţie în care Primăria nu plăteşte. Am văzut în oraş că se schimbă băncuţe prin Parcul Cişmigiu. Foarte frumos, dar am ajuns iar în logica 'borduri, băncuţe şi panseluţe'. De ce nu se plătesc aceste datorii, pentru că vorbim despre energia Bucureştiului, despre sistemul energetic al Bucureştiului, infrastructură critică. Un lucru foarte, foarte important”, a spus Creţu.
ELCEN poate intra în faliment
ELCEN poate intra în faliment, dacă Termoenergetica nu își va plăti datoria în valoare de un miliard de lei.
„Neplata acestei datorii de un miliard de lei (de către Termoenergetica la ELCEN, n.r.) ridică foarte multe riscuri cu privire la reţeaua de termoficare. Dacă Termoenergetica poate intra în insolvenţă, ELCEN, care anul trecut a ieşit din insolvenţă, nu mai poate intra insolvenţă, ci direct în faliment. Falimentul ELCEN este ceva foarte grav. Acesta este motivul pentru care solicităm responsabilitate şi nu înţelegem de ce această coincidenţă, raportată la perioada asta cu campania electorală, şi de ce nu se mai fac plăţile curente (...)
Am făcut demersurile legale, am solicitat către Termoenergetica să ceară ordin comun către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor pentru blocarea conturilor Primăriei. Legea prevede aşa ceva. Singurul mecanism legal pe care noi, ELCEN, putem să-l facem este acesta”, a subliniat Creţu.
Nicușor Dan: PMB are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat
De cealaltă parte, primarul general Nicușor Dan spune că Primăria Generală are întârzieri de plată către Termoenergetica de aproximativ 380 de milioane de lei, pentru că a primit anul acesta de la stat, din impozitele pe salarii, cu 500 de milioane de lei mai puțin decât în primele cinci luni dn 2023.
„În ceea ce priveşte facturile pe care noi le avem de plătit către Termoenergetica, în momentul de faţă avem o restanţă pentru factura lunii martie şi parţial pentru factura lunii februarie, asta din cauză că am primit în primele cinci luni din 2024 cu 500 de milioane de lei mai puţin decât în primele cinci luni din 2023 şi am avut obligaţii, inclusiv datoria publică care are o componentă esenţială în luna aprilie”, a explicat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
Nicuşor Dan a negat ipoteza conform căreia ELCEN nu ar putea accesa finanţări europene din cauza restanţelor PMB. El a menţionat că singurul impediment în vederea obţinerii banilor UE l-ar putea constitui o eventuală insolvenţă a ELCEN.
Citește și: Căldura, oprită de Termoenergetica