Eliberarea pașapoartelor temporare, restricționată din 3 iulie
Documentele vor fi eliberate numai în cazuri excepționale și urgente.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Iunie 2024, 20:50 • Actualizat: 11 Iunie 2024, 21:00
De luna viitoare, vor intra în vigoare noile reglementări referitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români.
O lege promulgată în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.
Documentul restricționează obținerea pașapoartelor simple temporare, care vor fi eliberate numai în cazuri excepționale și urgente.
3 iulie, data de la care se restricționează eliberarea pașapoartele temporare
Termenul pentru eliberarea pașapoartelor este în momentul de față de cel mult 10 zile, în timp ce pașapoartele electronice au termen de eliberare de cel mult 5 zile, subliniază șefa Serviciului de Pașapoarte Mureș.
"Începând cu data de 3 iulie, cetățenii vor mai putea depune, în principal, cereri de pașaport electronic, deci nu cel temporar. Legea prevede, ca noutate, posibilitatea de a depune cereri de pașaport temporar numai dacă nu există timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport electronic. Cum acesta se eliberează într-un termen foarte scurt, sfătuim cetățenii să încerce să solicite acest timp de pașaport, deci pașaportul electrinic", a precizat Daniela Micușan pentru Radio România Târgu Mureș.
Motivele pentru care se va mai elibera un pașaport temporar vor fi limimtate de luna viitoare, iar cererile vor trebui să fie însoțite de documente justificative.
În județul Mureș, numărul solicitărilor pentru eliberarea de pașapoarte temporare este mai mic 10% din total.
Aceste documente au valabilitate de doar un an, costă 100 de lei și nu sunt recunoscute în toate statele lumii.
Aceeași reglementare legislativă mai prevede că datele biometrice și datele cetățenilor români vor fi preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, dar vor putea fi utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate.
Părinții vor fi responsabili pentru păstrarea pașapoartelor minorilor.
Citește și: Românii ar putea fi notificați prin sms sau e-mail când le expiră documentele