ELVEȚIA: Evacuări în cantonul Valais, unde ploile abundente au activat o alunecare de teren
Recent, prăbușirea unui ghețar a îngropat cea mai mare parte a satului elvețian Blatten, readucând în atenție pericolele tot mai mari reprezentate de încălzirea globală.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Iunie 2025, 13:31 • Actualizat: 10 Iunie 2025, 13:48
Câteva zeci de persoane au fost evacuate din locuințele lor din partea superioară a Val de Bagnes, în cantonul elvețian Valais, unde ce ploile abundente au declanșat o alunecare de noroi de proporții.
Locuitorii satului Les Epenays vor fi „găzduiți în altă parte pentru o perioadă nedeterminată. Depinde de natură, ea face legile”, a declarat pentru presa locală Antoine Schaller, secretar general adjunct al municipalității.
Zona s-a confruntat cu furtuni puternice săptămâna trecută, în urma cărora noroiul, lemnul și pietrele mari au smuls podul temporar din partea superioară a Val de Bagnes.
Locuințele nu au fost afectate deocamdată, relatează Euronews.
Alunecarea se deplasează cu o viteză de aproximativ doi metri pe zi, a spus Pierre-Martin Moulin, Secretar General al Val de Bagnes.
Recent, o altă alunecare de teren - cauzată de prăbușirea unui ghețar - a îngropat cea mai mare parte a satului elvețian Blatten, readucând în atenție pericolele tot mai mari reprezentate de încălzirea globală.
La finalul lunii mai, o bucată mare din Ghețarul Birch - situat deasupra satului - s-a rupt, provocând alunecarea de teren care a acoperit și albia râului Lonza din apropiere, crescând posibilitatea blocării cursurilor de apă.
Glaciologii elvețieni și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la dezghețul din ultimii ani, atribuit în mare parte încălzirii globale, care a accelerat retragerea ghețarilor din Elveția.
Țara alpină fără ieșire la mare are cei mai mulți ghețari dintre toate țările din Europa și a pierdut 4% din volumul total al ghețarilor săi în 2023, al doilea cel mai mare declin într-un singur an, după o scădere de 6% în 2022.
În 2023, locuitorii satului estic Brienz au fost evacuați înainte ca o masă uriașă de rocă să cadă pe versantul unui munte, oprindu-se chiar înainte de a ajunge la comunitate. Zona a fost evacuată din nou, anul trecut, din cauza amenințării unei noi alunecări.
Citește și: Plaje din Valencia, închise din cauza unor particule albe misterioase aduse de mare