Euronews: Absența liderilor UE de la învestirea lui Trump, interpretată eronat pe rețelele de socializare
Utilizatorii rețelelor sociale au atribuit în mod eronat importanță faptului că șefii de stat și de guvern europeni nu se regăsesc pe lista invitaților lui evenimentul din 20 ianuarie.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 18 Ianuarie 2025, 06:44 • Actualizat: 18 Ianuarie 2025, 10:48
Premierul Italiei a fost invitat să participe la învestirea lui Donald Trump ca al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, luni, într-un gest care rupe tradiția.
Ziua învestirii este considerată un eveniment intern pentru americani, țările străine fiind de obicei reprezentate de trimiși diplomatici, notează Euronews.
De data aceasta, Giorgia Meloni se numără printre câțiva lideri mondiali, precum cel al Chinei, Xi Jinping, și cel al Argentinei, Javier Millei.
Miercuri, un purtător de cuvânt al lui Viktor Orbán a confirmat că premierul ungar nu a fost invitat, punctând că niciun lider străin nu a primit o invitație "oficială".
Euroverify a analizat înregistrările Departamentului de Stat al SUA și nu a găsit vreun dovadă că vreun șef de stat sau de guvern european ar fi participat vreodată la ziua învestirii președinților americani începând cu înregistrările din 1874.
Pe rețelele sociale, diverși internauți au descris în mod înșelător excluderea unor lideri, cum ar fi premierul britanic Keir Starmer și omologul său spaniol, Pedro Sánchez - ca fiind fără precedent și un semn al unei tensiuni în relații.
Decizia lui Donald Trump de a invita politicieni de dreapta radicali, care se aliniază gândirii sale politice, inclusiv pe cei care contestă liderii UE pentru puterea internă, a alimentat astfel de afirmații.
Printre cei așteptați să se alăture sărbătorii de luni se numără Nigel Farage din Marea Britanie, Éric Zemmour din Franța, Tom Van Grieken din Belgia, fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, Santiago Abascal din Spania și André Ventura din Portugalia.
Niciun lider european nu a participat vreodată la învestirea unui președinte american
Un jurnalist al canalului britanic TalkTV, care a fost investigat anterior de către reglementatorul Ofcom pentru presupuse încălcări ale regulilor de imparțialitate, a descris în mod înșelător excluderea premierului britanic Keir Starmer drept "o pată uriașă în istoria britanică".
Euroverify nu a detectat nicio notă comunitară privind postările înșelătoare.
Învestirea lui Donald Trump vine în urma unui conflict politic în care au fost implicați Keir Starmer și consilierul lui Trump, Elon Musk, în legătură cu un scandal de abuz sexual asupra copiilor care durează de decenii în Marea Britanie.
Musk l-a acuzat pe Starmer de complicitate într-o serie de postări haotice pe platforma sa, X.
Miliardarul a exprimat și susținere pentru partidul de dreapta Reform UK, către care se pare că intenționează să facă o donație în valoare de 100 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, Elon Musk a făcut o răsturnare neașteptată în ceea ce privește sprijinul său cunoscut pentru liderul Reform UK Nigel Farage luna aceasta, cerându-i să demisioneze și afirmând că "nu are ceea ce trebuie" pentru a conduce partidul.
Știrea că Santiago Abascal - care conduce partidul de extremă dreapta Vox din Spania și familia sa politică europeană, Patrioții pentru Europa - a fost invitat a alimentat, de asemenea, relatări înșelătoare în Spania că prim-ministrul Sánchez ar fi fost ignorat în favoarea extremistului.
Ministrul de externe spaniol a încercat să demonteze astfel de afirmații: "La învestirile președințiale americane, șefii de stat și de guvern nu sunt de obicei invitați", a transmis José Manuel Albares.
"Invitațiile au un caracter personal, nu instituțional. De fapt, prim-miniștrii Spaniei, șefii de stat sau miniștrii nu au participat niciodată la o învestirea a președintelui SUA", a adăugat ministrul, confirmând că guvernul de la Madrid va fi reprezentat de ambasadorul său în SUA, Ángeles Moreno.
Lista invitaților la învestirea lui Trump, plină de figuri de extremă dreapta din Europa
Scenariul înșelător că Donald Trump a ignorat intenționat liderii UE a fost alimentat de decizia sa de a invita figuri radicale din extrema dreaptă a Europei.
În plus față de o serie de lideri notabili ai partidelor de extremă dreaptă, inclusiv Farage și Abascal, partide precum Rassemblement National din Franța și Alternativa pentru Germania (AfD) vor trimite reprezentanți.
Oficiul de presă al Rassemblement National a confirmat, vineri, că va fi reprezentat de vicepreședintele Louis Aliot, purtătorul de cuvânt Julien Sanchez și deputatul Alexandre Sabatou.
AfD, care se clasează pe locul doi înaintea alegerilor federale din Germania din luna viitoare, va fi reprezentat de co-președintele său Tino Chrupalla.
Éric Zemmour, liderul partidului de extremă dreaptă Reconquête din Franța, și Mateusz Morawiecki, fostul premier polonez, recent ales lider al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), și-au confirmat, de asemenea, prezența.
La București, suveranistul Călin Georgescu a spus că a fost invitat la ceremonia de la Washington, adăugând că a refuzat. În schimb, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a transmis că fostul candidat la prezidențialele anulate nu se regăsește pe lista oficială de invitați.