Europarlamentare 2024: Alegerile anticipate, excluse de cancelarul Germaniei
Această decizie luată de Olaf Scholz este diferită față de hotărârea președintelui francez în urma alegerilor europarlamentare.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Iunie 2024, 15:13 • Actualizat: 10 Iunie 2024, 15:30
Posibilitatea de a convoca alegeri legislative anticipate a fost exclusă de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în ciuda faptului că partidele coaliţiei sale de guvernare au suferit o înfrângere drastică la alegerile europarlamentare.
Această decizie luată de Olaf Scholz este diferită față de hotărârea președintelui francez în urma alegerilor europarlamentare. Emmanuel Macron a convocat anticipatele în contextul în care partidul condus de Marine Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% dintre voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa.
Procentul a fost mai mult decât dublu faţă de partidul lui Emmanuel Macron, clasat pe locul al doilea cu 15,2% dintre voturi (14 europarlamentari), potrivit exit-pollurilor realizate de institutele de sondare.
Cele trei partide care formează guvernul federal german, respectiv social-democraţii cancelarului Scholz, liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock, au pierdut toate teren la alegerile europarlamentare, mai ales Verzii, astfel că împreună însumează mai puţin de o treime din totalul voturilor, conform rezultatelor încă provizorii, potrivit Agerpres.
„Coaliţia perdanţilor”, cum o denumeşte cotidianul Süddeutsche Zeitung, a obţinut rezultatele cele mai slabe în partea de est a Germaniei, unde în luna septembrie vor avea loc alegeri regionale în trei landuri.
Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, pe locul doi
Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a ajuns pe locul doi, cu 15,9% din voturi, mai multe decât social-democraţii lui Scholz, care au 13,9%, iar scrutinul european a fost câştigat de conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care au obţinut 30% din voturi, conform aceloraşi rezultate provizorii.
Cu toate acestea, ideea unor alegeri anticipate, cerute de extrema dreaptă şi de liderii conservatori, nu a fost avută în vedere de cancelarul Scholz „niciun moment, nicio secundă”, a precizat purtătorul de cuvânt al acestuia din urmă, Steffen Hebestreit.
„Data alegerilor la termen este stabilită pentru toamna anului 2025. Este ceea ce avem în plan să facem”, a adăugat acesta.
Cu luni în urmă, liderul CSU, Markus Soeder, ceruse organizarea anticipatelor „cât mai repede posibil”, apreciind că guvernul Scholz nu mai are niciun sprijin din partea populaţiei.
Citește și: Europarlamentare 2024. PPE, creditat cu 184 de locuri în noua legislatură