Examenul trichineloscopic, obligatoriu pentru porcii tăiați în gospodării
Examenul trichineloscopic este o metodă de diagnostic utilizată pentru depistarea prezenței paraziților din genul Trichinella în carne, în special în cea de porc. Trichineloza este o boală cauzată de infestarea organismului uman cu larvele acestor paraziți, iar carnea de porc crudă sau insuficient preparată termic poate fi o sursă de infecție.
Publicat: 02 Decembrie 2023, 14:25 • Actualizat: 02 Decembrie 2023, 17:59
În această perioadă, trebuie să fim foarte atenţi la preparatele din carne, în contextul pestei porcine africane, spun veterinarii.
Medicii ne recomandă, atunci când sacrificăm porcul, să cerem şi să facem examenul trichineloscopic, pentru prevenirea unor eventuale îmbolnăviri.
Examenul trichineloscopic este esenţial pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul consumatorilor.
"Carnea trebuie examinată de către un medic veterinar, în special pentru trichineloză, care este o boală parazitară care produce tulburări grave în organism, dacă nu este depistată, până la decesul celui care se contaminează. O altă direcţie care impune examenul sanitar-veterinar ar fi şi evoluţia pestei porcine africane, care, aşa cum ştiţi, în toată România, şi implicit şi în judeţul Sălaj, evoluează. Ca atare, toţi crescătorii de animale care în această perioadă sacrifică animale trebuie să se adreseze medicului veterinar în vederea efectuării celor două examene: examenul trichineloscopic şi recoltările de probe pentru PPA", a declarat doctorul Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA Sălaj, pentru Radio Romania Actualitati.
Atenţie şi de unde cumpăraţi carnea şi preparatele din carne.
Sacrificarea animalelor în spaţiile publice este strict interzisă, persoanele care nu respectă această măsură urmând să fie sancţionate conform legislaţiei în vigoare.
Citește tot articolul pe Radio România Antena Satelor