Expoziţiile cu obiecte de tezaur rămân suspendate în afara ţării
Ministerul Culturii soluții care să prevină situații precum furtul tezaurului dacic în Olanda.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 21 Martie 2025, 19:21 • Actualizat: 21 Martie 2025, 19:30
Expoziţiile cu obiecte de tezaur în afara ţării rămân suspendate până la adoptarea unor noi norme legislative, declară ministrul Culturii.
Natalia Intotero a precizat că instituţia pe care o conduce se concentrează pe găsirea de soluții care să prevină situații precum furtul tezaurului dacic în Olanda.
"Pentru moment, sunt stopate expoziţiile în afară, atâta timp cât cadrul legislativ nu este adaptat. Putem să continuăm activităţile pe partea de diplomaţie culturală. Am pus în dezbatere normele de aplicare pentru hotărârea de guvern care reglementa posibilitatea organizării acestor expoziţii. Am înăsprit practic condiţiile de a se realiza o astfel de expoziţie, încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de evenimente neplăcute.
A fost în dezbatere publică 15 zile, am inserat toate observaţiile primite de la toţi specialiştii din domeniu şi, începând de astăzi, pleacă pe circuitul de avizare interinstituţional şi sper eu ca într-un timp cât mai scurt să intre în guvern pentru a fi adoptat. Ulterior, venim şi pe partea de modificare a Legii 189, conform recomandărilor primite din partea Corpului control a prim-ministrului", a declarat Natalia Intotero.
La 11 martie, Serviciul olandez de Procuratură Publică (OM) a eliberat-o pe femeia suspectată de implicare în furtul obiectelor din tezaurul românesc expus la Muzeul Drents. În vârstă de 40 de ani, individa fusese reținută preventiv în ianuarie.
În schimb, cei trei bărbați – în vârstă de 26, 34 și 36 de ani, toți din Heerhugowaard – rămân în arest.
Tribunalul din Assen va organiza o audiere publică pe 9 mai, pentru a decide dacă le va prelungi detenția preventivă.
Cei trei sunt supuși unor restricții stricte, neavând voie să comunice cu lumea exterioară, ci doar cu avocații lor.
Ancheta privind furtul Coifului de la Coțofenești și a celor 3 bărățări de aur dacic este în desfășurare.
Comis pe 25 ianuarie 2025, jaful de la Muzeul Drents din Assen a vizat artefacte de valoare inestimabilă expuse în cadrul expoziției „Dacia – Regatul de Aur și Argint”, care se apropia de final.
Hoții au pătruns în muzeu după o explozie provocată.
Expoziția prezenta peste 600 de piese din aur și argint provenite din muzee românești.
În timp ce Coiful de la Coțofenești și brățările dacice rămân de negăsit, celelalte obiecte prețioase expuse în Olanda au fost repatriate.
Citește și: Statul român oprește de la vânzare un tablou de El Greco, parte a patrimoniului cultural