FT: Umbra lui Donald Trump, peste alegerile din România
Vizita lui Victor Ponta la Mar-a-Lago și candidatura sa ulterioară, sub sloganul „România pe primul loc”, reflectă influența tot mai mare pe care președintele SUA și cei mai apropiați colaboratori ai săi o exercită asupra mișcărilor populiste de tip MAGA din Europa.

Articol de Gabriela Nae, Publicat: 15 Aprilie 2025, 09:55 • Actualizat: 16 Aprilie 2025, 08:01
La câteva zile după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, invocând presupuse amestecuri ale Rusiei, fapt ce a stârnit furia unora dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui american Donald Trump, un politician a zburat din București în SUA și s-a cazat la Mar-a-Lago.
Victor Ponta, fost prim-ministru de stânga, a fost un vizitator neașteptat la complexul lui Trump din Florida, având în vedere diferențele lor ideologice din trecut și tulburările politice din țară, notează Financial Times.
"A fost o întâlnire privată", a spus Ponta, care este în prezent candidat la funcția supremă în stat. „Mi-a plăcut atmosfera. Domnul Trump nu era încă președinte, iar eu nu eram candidat. Mă bucur că am fost”, a adăugat fostul premier.
Vizita lui Victor Ponta și candidatura sa ulterioară, sub sloganul „România pe primul loc”, reflectă influența tot mai mare pe care președintele SUA și cei mai apropiați colaboratori ai săi o exercită asupra mișcărilor populiste de tip MAGA din Europa, în special prin sprijinul acordat formațiunii Alternative für Deutschland (AfD), care a obținut un istoric loc secund în alegerile parlamentare din februarie.
Vicepreședintele SUA, JD Vance — care s-a întâlnit cu copreședinta AfD, Alice Weidel, înainte de alegerile din Germania și a sugerat că partidele tradiționale ar trebui să includă formațiunea de extremă dreapta în negocierile de guvernare — a criticat dur autoritățile române pentru anularea votului din decembrie, considerând că decizia a fost luată pe baza „unor suspiciuni nefondate ale unui serviciu de informații și a unei presiuni enorme din partea vecinilor continentali”.
Alți oficiali europeni și din NATO au susținut evaluarea Bucureștiului, potrivit căreia doar Rusia ar fi putut orchestra o campanie atât de sofisticată, care a permis unui candidat necunoscut anterior să câștige primul tur al alegerilor.
Moscova a negat acuzațiile, dar l-a sprijinit public pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus care a câștigat votul anul trecut, afirmând că orice alegeri fără el sunt "ilegale".
Ponta, care l-a susținut și el pe Georgescu și a sugerat că l-ar putea numi prim-ministru, a declarat că "anularea alegerilor a fost o greșeală și o mare problemă pentru democrația românească". El a adăugat că speră ca reluarea votului, programată pentru 4 și 18 mai, să nu fie anulată din nou dacă un candidat non-mainstream va avea succes. "Asta ar periclita democrația noastră", a opinat el.
După aproape un deceniu petrecut în umbră, Victor Ponta a reapărut ca un outsider surpriză în cursa prezidențială, situându-se pe locul al doilea în sondaje, cu aproximativ 18% din intențiile de vot — în urma liderului de extremă dreapta George Simion, care a preluat ștafeta de la Călin Georgescu.
Fost lider al Partidului Social Democrat, Ponta a fost forțat să demisioneze în urma unor proteste masive izbucnite după incendiul dintr-un club care a ucis 64 de persoane în 2015. Steaua sa politică s-a stins după ce a fost condamnat pentru plagierea tezei de doctorat și judecat în mai multe dosare de corupție, deși în final a fost achitat.
Săptămâna trecută, Victor Ponta a stârnit o nouă controversă după ce a recunoscut că a primit cetățenia sârbă în timpul mandatului său, când a ordonat deschiderea unui baraj pe Dunăre, inundând intenționat sate românești pentru a proteja capitala Serbiei, Belgrad, de o inundație majoră în amonte.
Decizia sa nu a fost făcută publică până acum, iar politicienii de la putere cer o anchetă și retragerea candidaturii lui Ponta. În apărarea sa, acesta susține că românii au fost evacuați la timp și despăgubiți pentru bunurile pierdute, în timp ce mii de vieți sârbe au fost, posibil, salvate.
Aderarea lui Simion și Ponta la un discurs de tip MAGA a alarmat candidații pro-UE, care se luptă să câștige sprijinul unui electorat dezamăgit de o clasă politică actuală, slăbită de scandaluri de corupție și incompetență.
Nicușor Dan, primarul liberal al Bucureștiului, care este la egalitate cu Ponta în multe sondaje, a avertizat cu privire la ceea ce ar însemna o victorie a unui naționalist radical pentru România.
„O victorie a lui Simion sau Ponta ar însemna mari, mari probleme pentru relațiile României cu partenerii săi din UE”, a declarat edilul pentru Financial Times. „Președintele conduce Consiliul Suprem de Apărare a Țării, poate bloca ajutorul României pentru Ucraina sau anumite părți din programul european de reînarmare. Trebuie să păstrăm legătura României cu partenerii din UE”, consideră el.
Nicușor Dan a adăugat că Bucureștiul trebuie să „păstreze parteneriatul strategic cu SUA”, mai ales din motive de securitate și că „este posibil să rămânem în structura UE și să menținem în același timp relația specială cu SUA”.
Matematician format în România și Franța, primarul ar putea să-l depășească pe Ponta dacă o altă candidată pro-UE, Elena Lasconi, se retrage din cursă.
Partidul lui Lasconi, USR — cofondat de Nicușor Dan înainte ca acesta să candideze ca independent — a decis să îl susțină pe acesta din urmă la președinție în detrimentul ei. Totuși, Elena Lasconi insistă că trebuie să rămână în cursă, chiar dacă este cotată cu procente de o singură cifră, deoarece anul trecut a ajuns în turul doi împotriva lui Călin Georgescu.
Un alt candidat pro-UE este Crin Antonescu, situat pe locul 4 în sondaje, cu aproximativ 15% din intențiile de vot.
Susținut de coaliția de guvernare formată din trei partide, el a avertizat, de asemenea, asupra pericolului reprezentat de o victorie a lui Simion sau Ponta.
"Există o provocare clară a populismului și izolaționismului în țara noastră, alimentată de probleme economice", a spus Antonescu pentru Financial Times. "Pe lângă asta, există un atac hibrid clar din partea Rusiei asupra Europei și instituțiilor occidentale", a adăugat el.
În opinia sa, politicienii de tip MAGA din România sunt "oportuniști fără convingeri reale". "Efortul meu este să-i demasc pentru ceea ce sunt: demagogi fără busolă și politicieni incapabili să se afirme într-o interacțiune internațională semnificativă", a completat Antonescu.
George Simion a încercat în ultimele săptămâni să își tempereze discursul anti-Ucraina și să-și promoveze recentele contacte cu administrația Trump, după ce a participat la ceremonia de învestire a președintelui american.
Victor Ponta afirmă și el că are o legătură specială cu Donald Trump, după ce a supraviețuit unor dosare de corupție și a încercat o revenire politică. "Sunt jucător de golf", a spus Ponta. "Întotdeauna joc toate cele 18 găuri", a conchis el.