Furie crescândă printre slovaci față de politicile prorurse ale guvernului condus de Robert Fico
Zeci de mii de persoane au protestat, vineri seară, pe străzile din Bratislava și din alte 20 de orașe.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 25 Ianuarie 2025, 09:16 • Actualizat: 25 Ianuarie 2025, 09:36
Slovacia este zguduită de o furie crescândă împotriva virajului prorus al premierului Robert Fico.
Zeci de mii de persoane au protestat, vineri seară, pe străzile din Bratislava și din alte 20 de orașe ale acestei țari central-europene cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, scandând „Demisia, Fico!”.
„Protestele se intensifică de la o săptămână la alta”, spune Katarina Malikova, o cântăreață de 34 de ani prezentă la mitingul capitală alături de alte peste 40.000-60.000 de persoane, potrivit cifrelor furnizate de organizatori.
Artista a declarat pentru agenția de știri France Presse că a venit să oprească „dezintegrarea democrației” din Slovacia.
Adunarea, care apăra apartenența Slovaciei la UE în fața „pericolului” unei apropieri de Rusia, a avut loc după o săptămână tensionată, marcată de o moțiune de cenzură eșuată și acuzații virulente ale lui Robert Fico.
Opoziția susține că actuala guvernare pregătește ieșirea țării din UE.
Fico denunță pregătirea unui "puci"
„Opoziția slovacă se pregătește de un Maidan”, a declarat Robert Fico în cadrul dezbaterilor din Parlament, făcând referire la Revoluția din 2014 care a adus la putere forțele prooccidentale în Ucraina.
Potrivit acestuia, adversarii politici plănuiesc să acapareze guvernarea "în cooperare cu interese străine, ignorând rezultatele alegerilor”. Premierul și-a bazat acuzația pe un raport al serviciilor de informații.
În vârstă de 60 de ani, liderul naționalist al executivului de la Bratislava a convocat imediat o ședință a Consiliului de Securitate, vorbind „pregătirea unui puci”, o situație „foarte gravă” și „fără precedent”.
„Este o poveste inventată de la zero pentru a ne intimida”, a reacționat pe Facebook grupul cetățenesc „Pace pentru Ucraina”, organizatorul protestelor. Potrivit reprezentanților acestuia, „adevărata amenințare vine din manevrele de interferență ale prietenului său (Vladimir) Putin”.
De la revenirea sa la putere în octombrie 2023, pentru a patra oară, Robert Fico, unul dintre puținii lideri ai UE apropiați de Kremlin, a întreprins măsuri pentru a consolida relațiile cu Moscova și a oprit livrările militare către Ucraina, pe care o critică frecvent.
În loc să se ocupe de problemele interne, „el călătorește prin lume, înclinându-se în fața dictatorilor și complacându-se în lux”, a criticat liderul opoziției liberale Michal Simecka, ironizând pe seama vizitelor recente ale lui Fico în Rusia și Vietnam.
Derivă „autoritaristă”
În acest context, unele voci invocă posibilitatea organizării unor alegeri anticipate.
Coaliția guvernamentală, care deține o majoritate fragilă în Parlament (79 de locuri din 150), este „vulnerabilă”, a comentat pentru AFP Pavol Hardos, profesor de științe politice la Universitatea Comenius din Bratislava.
Robert Fico, liderul partidului Smer-SD, s-a aliat cu o formațiune desprinsă în 2020, numită Hlas, și cu partidul de extremă dreapta SNS, care împărtășește multe dintre viziunile sale.
În cazul unui nou scrutin, Pavol Hardos prevede „o amplificare a polarizării” într-o țară unde tensiunile au atins cote maxime după tentativa de asasinare a lui Fico în mai 2024.
O scrisoare semnată de câteva sute de psihiatri și psihologi exprimă îngrijorări cu privire la climatul actual, cerând premierului să „își modifice comportamentul”.
„Acțiunile dumneavoastră generează emoții negative și divizează societatea”, scriu autorii, denunțând „manipularea faptelor”, „minciuni” și „atacuri” repetate împotriva opoziției și a presei.
Ei critică, de asemenea, o derivă „autoritaristă” pe modelul Ungariei vecine, condusă de Viktor Orban, și o politică externă contrară „valorilor UE și NATO”.
„[Robert] Fico este foarte agresiv și acest lucru mă tulbură. Și-a pierdut orice raționalitate și ar trebui să se retragă din spațiul public”, a declarat pentru AFP Jozef Betak, specialist telecom, prezent în mijlocul mulțimii de protestatari. „Nu putem rămâne tăcuți, altfel nimic nu se va schimba”, a adăugat el.
În 2018, Robert Fico a fost forțat să demisioneze după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care investiga corupția la nivel înalt, eveniment ce a declanșat cele mai mari proteste de la căderea comunismului, în 1989.
Citește și: Administrația Trump a început zborurile de deportare a migranților ilegali