Furtul artefactelor din tezaurul românesc: Poliția olandeză publică fotografii ale unui suspect
Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere dintr-un magazin.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 29 Ianuarie 2025, 17:22 • Actualizat: 29 Ianuarie 2025, 18:15
Poliţia olandeză a publicat, miercuri, fotografii ale unui individ suspectat de implicare în furtul artefactelor din tezaurul românesc expuse la Muzeul Drents din Assen.
Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere dintr-un magazin.
Anchetatorii continuă investigaţiile. Populația a fost îndemnată să ofere informații care pot ajuta la prindere hoților.
"Poliția dispune de mai multe piste în anchetă care indică faptul că mai mulți suspecți vin din Olanda de Nord. Au fost efectuate ample cercetări tehnice și tactice în muzeu și în împrejurimile acestuia. Căutări au avut loc și în alte locuri din Alkmaar, Witmarsum, Groningen, Assen și Rolde. O echipă formată din zeci de anchetatori și specialiști lucrează la caz în scopul recuperării bunurilor furate și arestării suspecților”, a precizat poliția într-un comunicat.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur au fost furate din incinta muzeului.
Trei bărbaţi au forţat o uşă cu ajutorul unui dispozitiv exploziv.
Expoziția urma să își închidă porțile duminică.
Anchetă complexă
Autoritățile din cele două țări cooperează în ancheta complexă.
Procurorul general Alex Florenţa a avut miercuri o întrevedere bilaterală, la Haga, cu omologul olandez, Sue Preenen.
"Cei doi procurori generali au discutat aspecte legate de stadiile anchetelor aflate în curs în cele două state, nevoia de coordonare şi sprijin reciproc, precum şi posibilitatea formării unei echipe comune de anchetă”, se precizează într-un comunicat al Parchetului General.
„Procurorul general Alex Florenţa i-a adus la cunoştinţă omologului său faptul că furtul comis la Muzeul din Drents are un puternic impact asupra societăţii româneşti, întrucât obiectele sustrase fac parte din patrimoniul cultural al României şi prezintă o valoare inestimabilă pentru poporul român. În acelaşi context, procurorul general Alex Florenţa a insistat asupra disponibilităţii totale a autorităţilor judiciare din România în demersul comun pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu. Doamna procuror general Sue Preenen a dat asigurări că autorităţile judiciare neerlandeze depun toate eforturile în vederea identificării autorilor în cel mai scurt timp şi tragerii lor la răspundere penală”, se mai precizează în comunicat.
Joi, Haga va găzdui o întâlnire de coordonare, organizată sub egida Eurojust, la care să participe procurorul şi ofiţerii de poliţie desemnaţi cu ancheta în România, precum şi procurorul şi organele de poliţie olandeze.
În România, procurori ai Parchetului General urma să ridice, miercuri, înscrisuri de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București în dosarul deschis după furtul tezaurului dacic din Țările de Jos.
Managerul MNIR, demis în urma scandalului
Obiectele furate fac parte dintr-o colecţie trimisă la Assen de la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, l-a demis pe managerul MNIR pe fondul scandalului.
Ernest Oberlander-Târnoveanu refuzase anterior să își dea demisia de onoare.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Culturii, marți, „măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul”, în cadrul instituţiilor responsabile pentru organizarea expoziţiei din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice.
Citește și: Virgil Măgureanu, urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii