GRECIA: Un sat scufundat iese la iveală după 45 de ani, din cauza secetei | FOTO
Imensul lac artificial care a luat locul satului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 04 Septembrie 2024, 08:40 • Actualizat: 04 Septembrie 2024, 08:40
Un sat scufundat pentru crearea unui lac artificial care furnizează apă pentru aproape o jumătate din populația Greciei iese la iveală după 45 de ani, în contextul secetei cu care se confruntă această țară.
După o iarnă în care nu a nins aproape deloc, o vară cu valuri de căldură chinuitoare și luni cu ploi puține și secetă în cea mai mare parte a Greciei, imensul lac artificial a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
De sub lacul Mornos, aflat în zona centrală a Greciei, rămășițele înnămolite ale unor case reapar la aproape 45 de ani de când satul care se afla odată aici a fost scufundat.
„Zi de zi, apa scade”, a declarat Dimitris Giannopoulos, primarul din Dorida, care a spus că nu s-a mai văzut așa ceva de 33 de ani, potrivit Radio România Actualități.
„Este un semnal de alarmă”
Întinderi lungi de pământ crăpat înconjoară ruinele satului pierdut Kallio, care a fost inundat în 1980 pentru a crea un lac care să satisfacă nevoile tot mai mari de apă ale Atenei, aflată la o distanță de aproximativ 200 de kilometri.
Clima mediteraneană aridă a Greciei a făcut-o deosebit de sensibilă la efectele încălzirii globale, care a agravat incendiile de vară, inclusiv flăcările care au ajuns la periferia Atenei luna trecută.
Oamenii de știință spun că vremea extremă legată de schimbările climatice este acum cauza declinului lacului.
„Este un semnal de alarmă. Nu știm ce se va întâmpla în perioada următoare. Dacă vom avea o iarnă fără ploi, lucrurile vor deveni dificile”, a declarat Efthymis Lekkas, profesor de gestionare a dezastrelor la Universitatea din Atena.
Citește și: Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile