Greta Thunberg și ceilalți activiști de pe vasul Madleen vor fi deporați din Israel
Având la bord 12 persoane ce încercau să transporte ajutoare umanitare în enclava palestiniană, ambarcațiunea a fost remorcată până în portul israelian Ashdod luni, după ce a fost capturat de forțele israeliene în zorii zilei.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Iunie 2025, 12:13 • Actualizat: 10 Iunie 2025, 12:42
Activiștii reținuți de Israel la bordul unei ambarcațiuni cu ajutoare umanitare destinate Fâșiei Gaza, între care cunoscuta militantă suedeză pentru climă Greta Thunberg, vor fi deportați în țările de origine marți.
Grupul a fost transportat la un aeroport din Tel Aviv, au anunțat autoritățile statului evreu, relatează BBC.
Având la bord 12 persoane ce încercau să transporte ajutoare umanitare în enclava palestiniană, vasul a fost remorcat până în portul israelian Ashdod luni, după ce a fost capturat de forțele israeliene în zorii zilei.
Israelul a calificat ambarcațiunea drept un „iaht pentru selfie-uri” și a transmis că pasagerii au ajuns pe Aeroportul Ben Gurion pentru a fi trimiși în țările lor de origine.
„Cei care refuză să semneze documentele de deportare și să părăsească Israelul vor fi aduși în fața unei autorități judiciare”, a transmis Ministerul de Externe israelian pe X (fostul Twitter).
Coaliția Flotila Libertății (Freedom Flotilla Coalition - FFC), grupul de activiști care opera ambarcațiunea, a anunțat că toți participanții au ajuns "în custodia autorităților israeliene". "Este posibil să li se permită să plece cu avionul din Tel Aviv chiar din această seară", a adăugat organizația într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
Organizatorii au declarat că vasul Madleen avea ca scop să ducă o cantitate "simbolică" de ajutoare în Fâșia Gaza, sfidând blocada navală impusă de Israel. Potrivit lor, nava a fost interceptată de forțele israeliene în apele internaționale.
Ajutoarele aflate la bordul vasului Madleen includeau orez și lapte praf pentru sugari, potrivit FFC.
La bord se aflau cetățeni din Brazilia, Franța, Germania, Olanda, Spania, Suedia și Turcia – printre care Rima Hassan, membră franceză a Parlamentului European, și Omar Faiad, jurnalist francez de la Al Jazeera.
Ambarcațiunea a plecat din portul italian Catania, la 1 iunie, pentru a atrage atenția asupra foametei din Gaza și pentru a livra ajutoare.
Israelul susține că blocada impusă teritoriului controlat de mișcarea palestiniană Hamas este necesară pentru a împiedica aprovizionarea luptătorilor acesteia cu arme.
Duminică, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a avertizat că țara sa va acționa împotriva oricărei încercări de a încălca blocada.
FFC a argumentat că blocada maritimă este ilegală, catalogând declarația ministrului drept o amenințare cu utilizarea ilegală a forței împotriva civililor și o „tentativă de a justifica acea violență prin defăimări”.
În 2010, amintește BBC, comandouri israeliene au ucis 10 activiști turci după ce au urcat la bordul navei turcești Mavi Marmara, care conducea o flotilă cu ajutoare către Fâșia Gaza.
Recent, Israelul a început să permită intrarea unor ajutoare limitate în Gaza, după o blocadă terestră de trei luni, distribuția fiind gestionată prin Gaza Humanitarian Foundation, o structură sprijinită de Israel și SUA, dar criticată pe scară largă de organizațiile umanitare.
Într-o postare pe X, luni dimineață, Ministerul de Externe israelian a precizat: „În timp ce Greta și ceilalți au încercat să organizeze o provocare mediatică al cărei unic scop era publicitatea – și care conținea mai puțin decât încărcătura unui singur camion cu ajutoare – peste 1.200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza din Israel în ultimele două săptămâni. În plus, Gaza Humanitarian Foundation a distribuit aproape 11 milioane de porții de mâncare direct civililor din Gaza. Există modalități prin care se pot livra ajutoare în Fâșia Gaza – și nu presupun selfie-uri pe Instagram.”
Au trecut 20 de luni de la startul campaniei militare a Israelului în enclavă, ca răspuns la atacul transfrontalier fără precedent lansat de Hamas pe 7 octombrie 2023, în urma căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 luate ostatice.
Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, aproape 55.000 de persoane au fost ucise ulterior de armata statului evreu.
Citește și: Maternitate din Odesa, lovită de ruși