Guvernul înăsprește regulile pentru funcționarea staţiilor GPL
Inspectorii vor putea retrage autorizaţia de funcționare a unităților dacă sunt descoperite abateri.
Publicat: 08 Decembrie 2023, 17:26 • Actualizat: 08 Decembrie 2023, 23:31
Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă care vine să completeze legislaţia privind funcţionarea staţiilor GPL.
Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) va putea retrage autorizaţia de funcționare a unităților dacă sunt descoperite abateri.
"Prin această ordonanţă venim şi modificăm un cadru legislativ mai larg, astfel încât ISCIR să poată emite o autorizaţie provizorie de funcţionare, având şi competenţele ca autorizaţia de funcţionare pentru instalaţiile de tip GPL, Skid GPL să poată să fie retrasă atunci când ISCIR constată că anumite prevederi care au stat la baza eliberării autorizaţiei, cum sunt cele din memoriul tehnic, au fost încălcate sau oricare altă instituţie care vine şi controlează, cum ar fi IGSU sau autoritatea locală, constată că au fost încălcate prevederile din documentaţiile pe care ei le-au emis. Dacă aceste prevederi sunt de natură de a aduce prejudiciu grav cetăţenilor, informează imediat, în termen de maxim 48 de ore, ISCIR care vine în control, retrage această autorizaţie. Deci, astăzi avem o procedură ca în cazul în care se constată deficienţe la aceste instalaţii de tip Skid, să poată fi oprită activitatea şi să nu mai avem acel caz în care IGSU a încunoştiinţat foarte multe instituţii din statul român, dar ele nu au putut acţiona", a spus ministrul Economiei.
| Citește și: Patronii staţiei GPL care a explodat la Crevedia, în arest la domiciliu
"O procedură ca, în cazul în care se constată deficienţe la aceste instalații, să poată fi oprită activitatea și să nu mai avem acel caz în care IGSU a încunoștiințat foarte multe instituții din statul român, dar ele nu au putut acționa. Am văzut că existau camere de luat vederi din dispoziția ANAF la fiecare dintre aceste instalații. Mărim zona de competență și către ISCIR pentru a putea folosi bazele de date și a vedea ce se întâmplă la aceste instalații, astfel încât, dacă este cazul, să putem merge cu partea de constatare, de control, de aplicare de sancțiuni, care pot duce până la retragerea autorizației de funcționare", a adăugat Radu Oprea, citat de Radio România Actualități.
Premierul a precizat că noile prevederi vor "elimina toate aberaţiile din funcţionarea instalaţiilor GPL. Aşa cum am promis după tragedia de la Crevedia, reglementăm atent fiecare verigă din acest lanţ, legat de autorizare, verificare şi de respectare a normelor de siguranţă", a punctat Marcel Ciolacu.
După tragedia de la stația GPL din Crevedia, premierul a cerut instituţiilor implicate în controlul naţional la benzinării, depozite, cisterne de carburant şi puncte de alimentare GPL "să aplice legea cu stricteţe' şi oriunde găsesc nereguli să ia 'măsuri ferme", menţionând că trebuie modificată legislaţia astfel încât cei care nu au autorizaţie de funcţionare să răspundă penal.
"Toţi aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro provocând tragedii de proporţii nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal. În acest moment doar plătesc o amendă şi îşi văd liniştiţi de treabă, adică produc alte drame. Trebuie să depăşim toate aceste situaţii complicate", a explicat atunci Marcel Ciolacu.