Guvernul modifică de urgență legea securităţii cibernetice
Schimbările urmează atacului informatic de marți, în care au fost vizate site-urile Camerei Deputaţilor și Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică.
Publicat: 01 Februarie 2024, 08:21 • Actualizat: 01 Februarie 2024, 09:25
Guvernul a modificat legea securităţii cibernetice, în regim de urgenţă, pentru ca instituţiile statului să fie informate în cel mult 48 de ore dacă infrastructura IT a oricărei entităţi din România este afectată, pentru a preveni rapid riscurile.
Schimbările urmează atacului informatic de marți, în care au fost vizate site-urile Camerei Deputaţilor și Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică, relatează Radio România Actualități.
Ministrul Cercetării şi Digitalizării a precizat că de la Camera Deputaţilor au fost furate peste 300 de fişiere cu documente publice, dar şi date care nu sunt destinate publicului, precum copii ale unor acte de identitate ale parlamentarilor. În cazul DNSC, atacul nu a avut succes.
În ambele situaţii, hackerii riscă închisoarea.
"Toţi cei care aveau responsabilităţi tehnice, până la cei care au responsabilităţi decizionale în materie de respectarea drepturilor angajaţilor în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă, iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securităţii cibernetice al unei instituţii publice, este inclusiv închisoarea", a spus ministrul Bogdan Ivan.
După breșa de securitate de la Camera Deputaților, inclusiv o copie a cărţii de identitate a premierului a intrat în posesia hackerilor. Marcel Ciolacu a spus că își va schimba documentul de identitate.
“A cincea generație de război informational, de exemplu, are capacitatea de a face un om, un individ care este țintă, să nu creadă propriile simțuri - văzul, auzul - și ajunge ca din acest război informațional să nu mai aibă încredere în percepția directă a simțurilor. Generația a șasea este cea celebră, ‘hacking the mind’, deci a spargerii minților, a intrării în mecanismele de gândire, a alterării sau dirijării gândirii unui individ. Sigur, așa s-a generat. Este doar formulată teoretic. Putin a cerut, la începutul lui 2022, structurilor sale de inteligență să creeze o armă în această direcție, iar gânditorul Yuval Harari susține că deja există. Nu avem date, până la această oră, să existe un asemenea instrument operațional. Dar subliniez acest lucru, ca instrumentar, un război informațional devine din ce în ce mai sofisticat și că scade capacitatea noastră de a discerne și a face față atunci când devenim ținte”, a spus analistul Iulian Chifu într-un interviu acordat RRA.