Ieftiniri ale alimentelor la nivel mondial, în luna ianuarie. Motivul, explicat de experți
Scăderea din ianuarie s-a datorat în primul rând reducerii preţurilor la zahăr. Acestea au scăzut cu 6,8% comparativ cu luna decembrie şi cu 18,5% în ritm anual.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Februarie 2025, 15:37 • Actualizat: 07 Februarie 2025, 17:59
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna ianuarie, datorită unei reduceri considerabile a cotaţiilor la zahăr şi uleiuri vegetale, potrivit unui anunț făcut vineri, 7 februarie, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna ianuarie 2025, indicele s-a situat la o medie de 124,9 puncte, în scădere cu 1,6% faţă de nivelul de 127 puncte înregistrat în luna decembrie 2024, potrivit Agerpres.
Chiar dacă a scăzut de la o lună la alta, indicele rămâne la o valoare cu 6,2% mai mare față de cea înregistrată în luna ianuarie 2024, dar cu 22% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.
Cu cât au scăzut prețurile la zahăr și ulei
Scăderea din ianuarie s-a datorat în primul rând reducerii preţurilor la zahăr. Acestea au scăzut cu 6,8% comparativ cu luna decembrie şi cu 18,5% în ritm anual.
Conform FAO, scăderea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îmbunătăţirea perspectivelor privind producţia mondială, graţie evoluţiilor meteo favorabile din Brazilia şi faptului că India a reluat exporturile de zahăr.
În ceea ce privește uleiurile vegetale, prețurile au scăzut cu 5,7% comparativ cu luna decembrie, dar au rămas totuşi cu 24,9% peste nivelul din luna ianuarie 2024. Declinul din luna ianuarie s-a datorat mai ales preţurilor mondiale mai mici la uleiul de palmier şi rapiţă, chiar dacă preţurile la uleiul de soia şi cel de floarea-soarelui au rămas stabile.
Prețurile la carne au scăzut, dar cerealele s-au scumpit
Totodată, preţurile la carne au scăzut cu 1,7% în ianuarie, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale mai mici la carnea de oaie, porc şi pui a contrabalansat creşterea cotaţiilor la carnea de vită.
Pe de altă parte, preţurile la cereale au crescut cu 0,3% în luna ianuarie comparativ cu luna decembrie, dar au rămas totuși cu 6,9% mai mici decât în luna ianuarie 2024.
În timp ce preţurile la grâu au scăzut uşor, preţurile la porumb au crescut ca urmare a revizuirii datelor referitoare la producţia şi stocurile din SUA. Preţurile la orez au scăzut cu 4,7% graţie exporturilor consistente.
Preţurile produselor lactate au crescut cu 2,4% de la o lună la alta şi cu 20,4% în ritm anual, din cauza avansului puternic al cotaţiilor la brânză, care a contracarat scăderile de preţuri la unt şi lapte praf.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 până la 2,840 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima anterior. Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă prognozele mai mici privind producţia de porumb a SUA.
Însămânţările de grâu de iarnă în emisfera nordică s-au încheiat în ianuarie, cu o creştere a suprafeţelor însămânţate în Franţa, Germania şi Marea Britanie, în timp ce în Rusia au scăzut din cauza condiţiilor meteo, a informat FAO.
Comerţul internaţional cu cereale în anul agricol 2024/25 este prognozat să scadă cu 5,6% comparativ cu anul anterior, până la 483,5 milioane de tone, în principal din cauza unei cereri mai mici a Chinei pentru orz, porumb şi grâu.
Citește și: România, cel mai ieftin stat din UE la alimente şi băuturi nealcoolice în 2023