IICCMER: România nu poate fi „salvată” prin subminarea democraţiei
României i se propune astăzi un model societal abracadabrant şi imposibil de aplicat, cu o economie autosuficientă care în realitate nu poate funcţiona.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Decembrie 2024, 13:06 • Actualizat: 06 Decembrie 2024, 13:06
Evenimentele din ultima perioadă atestă faptul că România se află sub atacul concertat al forţelor autoritariste, precizează, vineri, prof.univ.dr. Daniel Şandru, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Scopul acestui atac este deturnarea ţării de la traseul său istoric şi plasarea sa în orbita puterilor dictatoriale, aşa cum este Federaţia Rusă.
României i se propune astăzi un model societal abracadabrant şi imposibil de aplicat, cu o economie autosuficientă care în realitate nu poate funcţiona, precum şi un „lider” ale cărui opinii sunt imposibil de conciliat cu orientarea politică şi civilizaţională a României.
„România poate fi foarte repede ruinată şi aruncată la marginea civilizaţiei”
”Încă din primele momente ale existenţei sale, proiectul naţional românesc a fost inseparabil de ideea democratică, de dezideratul libertăţii şi de necesitatea modernizării continue. România nu se poate întoarce într-un trecut mitologic şi mitologizat, care în fapt nu a existat niciodată şi nici nu poate evolua ruptă de realităţile şi provocările lumii contemporane. România este parte a lumii occidentale şi este normal să împărtăşească beneficiile şi să înfrunte pericolele comune. Promisiunile cu privire la o Românie neutră, autarhică şi prosperă, în afara Occidentului nu sunt decât minciuni periculoase.
România nu poate fi „salvată” prin subminarea democraţiei, dar ea poate fi foarte repede ruinată şi aruncată la marginea civilizaţiei.
Deşi pericolul nu a trecut, suntem datori să reflectăm toţi cu privire la cauzele profunde ale acestui eşec. Identificarea cauzelor nu poate fi decât primul pas. Mai important este să ne angajăm într-un efort comun de combatere a tot ceea ce a dus la asemenea manifestări în viaţa publică românească.
În anii care au trecut, în repetate rânduri, IICCMER a informat opinia publică şi decidenţii politici cu privire la pericolele subminării fundamentelor democratice ale societăţii, prin expedierea politicilor memoriei la coada listei de priorităţi a statului român sau prin îmbrăcarea acestora într-un formalism adeseori patriotard şi deloc în acord cu profilul unei veritabile naţiuni civice a cărei principală valoare să fie patriotismul lucid de tip european”, precizează comunicatul IICCMER.
Citește și: Încercările de intimidare a jurnaliștilor, agresiuni față de valorile fundamentale ale democrației