În iulie, Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 4,7 milioane lei pe litoral
Comisarii ANPC au descoperit produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită și condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentaţie publică.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 August 2024, 09:16 • Actualizat: 07 August 2024, 09:38
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prezintă bilanțul controalelor făcute pe litoral în luna iulie.
În urma celor aproape 900 de verificări, inspectorii au dat aproape 500 de avertismente în toate staţiunile. În majoritate, acestea au fost primite de operatori economici aflați în perioada de consiliere.
Amenzile contravenţionale date de ANPC valorează peste 4,7 milioane de lei.
Totodată, s-a decis oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme în valoare de circa 430.000 lei, oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare sau informare, în valoare de circa 800.000 lei, și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 58 de operatori economici.
Inspectorii au mai cerut încetarea practicilor comerciale incorecte pentru 8 operatori economici.
”Cred că dialogul şi consilierea operatorilor economici reprezintă soluţia pentru respectarea drepturilor consumatorilor şi mi se pare deplasat să invoci tot felul de scuze, pentru mizeria şi problemele pe care le găsesc, în continuare, comisarii, pe litoral, în condiţiile în care ai trecut printr-o etapă de informare şi prevenţie, din partea ANPC, şi ţi-au fost aduse la cunoştinţă prevederile legale pe care, în anii trecuţi, unii operatori economici susţineau că nu le cunosc, deşi aveau această obligaţie”, declară Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.
Principalele abateri constatate pe litoral
• comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită;
• condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentaţie publică;
• folosirea unor echipamente frigorifice sau de gătire neigienizate sau deteriorate;
• utilizarea unor produse şi proceduri nesigure, în cadrul activităţii de prestare servicii de alimentaţie publică;
• nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate de depozitare a materiilor prime, a preparatelor culinare sau a băuturilor răcoritoare şi apă minerală conform indicaţiilor producătorului;
• nerespectarea regimului temperaturilor de depozitare pentru produsele alimentare;
• nerespectarea vecinătăţilor produselor în spaţiile frigorifice din unele blocuri alimentare;
• neafişarea ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor;
• neafişarea menţiunilor specifice pe etichetele preparatelor obţinute din produse alimentare congelate;
• lipsa informaţiilor referitoare la cantităţile de ingrediente, declaraţia nutriţională şi prezenţa aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective;
• utilizarea unor ustensile neprofesionale de bucătărie;
• lipsa verificării metrologice pentru unele mijloace de măsurare;
• utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare;
• comercializarea unor jucării cu deficienţe:
- fără traducere în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, pe etichete (menţiunile referitoare la denumirea şi adresa importatorului, nemenţionarea avertismentelor si recomandărilor speciale destinate vârstei copiilor etc.),
- jucării notificate prin sistemul de alertă european pentru produse nealimentare RAPEX, ca fiind periculoase,
- jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licenţă pentru a putea fi comercializate sau marcajul CE neconform;
• deficienţe privind etichetarea produselor textile:
- lipsa menţiunilor referitoare la compoziţia textilelor,
- lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare şi identificare a produselor de import;
• deficienţe privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsură;
• folosirea unor spaţii de joacă neigienizate, cu deficienţe de informare referitoare la avertismente şi modalităţi de utilizare a echipamentelor, cu componente deteriorate, care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa copiilor;
• nerespectarea măsurilor dispuse.
Activitatea Comandamentului Litoral 2024 va continua până la finalul sezonului estival.
Comisarii ANPC spun că vor supraveghea permanent, în această perioadă, modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea la malul Mării Negre şi respectă drepturile consumatorilor aflaţi în vacanţă şi, în mod deosebit, dacă sunt duse la îndeplinire măsurile de remediere a deficienţelor dispuse în verificările anterioare.
Citește și: Turiști cazați la un hotel din Mamaia, la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară