În prima sa predică duminicală, Papa Leon a făcut apel la încetarea războaielor
Reflectând asupra conflictelor actuale, noul Suveran Pontif a cerut o „pace durabilă” în Ucraina, un armistițiu în Gaza și a salutat acordul încheiat sâmbătă pentru încetarea ostilităților dintre India și Pakistan.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Mai 2025, 16:19 • Actualizat: 11 Mai 2025, 22:30
În prima sa predică duminicală de la Vatican, Papa Leon al XIV-lea a lansat un apel către marile puteri ale lumii: „fără războaie”.
Reflectând asupra conflictelor actuale, noul Suveran Pontif a cerut o „pace durabilă” în Ucraina, un armistițiu în Gaza și a salutat acordul încheiat sâmbătă pentru încetarea ostilităților dintre India și Pakistan, notează BBC.
Liderul Bisericii Catolice s-a declarat „profund îndurerat” de situația din Gaza, exprimânu-și speranța într-un „acord de durată” între India și Pakistan și „o pace autentică, reală și durabilă” în Ucraina.
Papa a rostit rugăciunea Regina Caeli, în cinstea Fecioarei Maria, în fața mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru.
Leon al XIV-lea a fost ales la cârma Bisericii Catolice, joi, după decesul Papei Francisc și un conclav de două zile în Cetatea Vaticanului.
Sâmbătă, a vizitat un altar din apropierea Romei, înainte de a se ruga la mormântul lui Francisc, în bazilica Santa Maria Maggiore. Înscăunarea oficială va avea loc pe 18 mai, în Piața Sfântul Petru.
Cu trei ani în urmă, pe când era episcop, Robert Prevost a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, descriind-o drept un război imperialist și denunțând crimele împotriva umanității comise acolo.
Duminică, s-a limitat la a relua mesajul predecesorului său: „Aș dori să mă adresez și celor puternici ai lumii, repetând chemarea mereu actuală: "fără război", a spus Papa de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.
„Imensa tragedie a celui de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat acum 80 de ani… iar acum ne confruntăm cu tragedia unui al treilea război mondial în bucăți”, a adăugat el.
Papa a continuat: „Port în inimă suferința iubitului popor ucrainean. Să se facă tot ce este posibil pentru a ajunge cât mai repede la o pace autentică, adevărată și durabilă. Să fie eliberați toți prizonierii. Să se întoarcă toți copiii la familiile lor.”
„Și sunt profund îndurerat de ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza. Să intre imediat în vigoare o încetare a focului. Să fie permis ajutorul umanitar pentru populația civilă și să fie eliberați toți ostaticii.”
Papa a adăugat: „M-am bucurat să aud, pe de altă parte, că s-a încheiat un armistițiu între India și Pakistan și sper ca, prin negocierile care vor urma, să se ajungă curând la un acord de durată.”
Declarațiile sale vin în contextul în care președinții Ucrainei și Rusiei propun planuri diferite pentru a pune capăt războiului care durează de trei ani.
În Orientul Mijlociu, Israelul a oprit complet accesul ajutorului umanitar în Gaza și și-a reluat ofensiva militară, după un armistițiu de două luni și a unui acord de schimb de ostatici.
Între timp, India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu provizoriu, sâmbătă, după zile de schimburi de focuri transfrontaliere ce au urmat unui atac asupra unor turiști în Kashmirul administrat de India, pe 22 aprilie.
Papa Leon, la început de pontificat
A fost o săptămână plină pentru Suveranul Pontif, care vineri a oficiat prima sa Liturghie ca Papă în Capela Sixtină, iar sâmbătă a vorbit cu cardinalii.
În timpul acestei întâlniri, Papa s-a descris ca fiind o alegere „nevrednică” pentru această funcție și a promis că va continua „moștenirea prețioasă” a Papei Francisc.
De asemenea, subliniat importanța dialogului și a grijii față de „cei mici și respinși”.
Totodată, a explicat că a ales numele Leon inspirându-se dintr-un Papă al secolului al XIX-lea cunoscut pentru învățăturile sale despre justiția socială.
Nu în ultimul rând, a sugerat că, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale și altor tehnologii, Biserica este mai necesară ca oricând pentru apărarea demnității umane și a justiției.
Papa urmează să se întâlnească cu jurnaliștii luni, înaintea înscăunării oficiale din duminica următoare, unde va susține o omilie în prezența a numeroși șefi de stat și demnitari.
În vârstă de 69 de ani, Papa Leon este al 267-lea ocupant al tronului Sfântului Petru și primul papă american, păstorind o comunitate globală a Bisericii Catolice de 1,4 miliarde de membri.
Născut Robert Francis Prevost, în Chicago, el a lucrat mulți ani ca misionar în Peru, unde a devenit și arhiepiscop. Deține și cetățenie peruană.
Deși este american, Vaticanul îl descrie ca fiind al doilea papă din Americi, după Francisc, originar din Argentina.
Papa Leon este văzut ca un moderat, capabil să ofere „continuitate” și „unitate” după moartea predecesorului său.
În primul său discurs, le-a transmis credincioșilor că își dorește „să mergem împreună, ca o Biserică unită, în căutarea păcii și a dreptății”.
Citește și: Patriarhia Română îşi reafirmă neutralitatea în alegeri