Incendii în Los Angeles: Peste 130.000 de persoane, nevoite să fugă din calea flăcărilor
Flăcările, care se propagă de marți cu o rapiditate fulgerătoare, au cuprins cartierul de lux Pacific Palisades, care găzduiește vilele multor celebrități.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Ianuarie 2025, 21:16 • Actualizat: 10 Ianuarie 2025, 08:09
Incendiile devastatoare continuă să mistuie regiunea metropolei americane Los Angeles, distrugând case și vehicule.
Pericolul iminent a determinat evacuarea a peste 130.000 de locuitori din doilea cel mai mare oraș al Statelor Unite, relatează agenția France Presse.
„Flăcările ne-au distrus toate visele, după ani de viață aici”, spune cu voce stinsă, ascuns în spatele unei măști negre, William Gonzales, în fața casei sale transformate în cenușă, în Altadena, la nord de Los Angeles. „Am pierdut practic totul”, a adăugat el.
Potrivit celui mai recent bilanț, cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața, în timp ce flăcările amenință Hollywood-ul, faimosul centru al cinematografiei americane.
Cu „forța unui uragan”, rafalele de vânt alimentează incendiile din cauza „condițiilor extreme de secetă”, a explicat primarul Karen Bass în cadrul unei conferințe de presă.
Cu viteze de până la 160 km/h, vânturile au scăzut în intensitate joi dimineața, dar sunt așteptate să revină în forță spre seară, au avertizat serviciile meteorologice americane (NWS).
Flăcările, care se propagă de marți cu o rapiditate fulgerătoare, au cuprins cartierul de lux Pacific Palisades, care găzduiește vilele multor celebrități.
Până acum, 6.500 de hectare au fost arse și peste o mie de clădiri distruse.
Miercuri seara, incendiile au început să avanseze spre dealurile din Hollywood, la doar câteva sute de metri de faimosul Hollywood Boulevard și de Chinese Theater.
Președintele Biden, prezent în California
Incendiile s-au răspândit rapid în suburbiile din nordul Los Angeles-ului, apărând deseori în doar câteva minute, ceea ce a alimentat temerile că bilanțul deceselor poate crește.
„Nu avem suficienți pompieri în comitatul Los Angeles pentru a face față acestei situații”, a declarat Anthony Marrone, șeful pompierilor din comitatul Los Angeles.
„Peste 7.500 de pompieri”, unii veniți din alte state americane, luptă împotriva acestor „incendii fără precedent în Los Angeles”, a spus guvernatorul Californiei, Gavin Newsom.
Una dintre cele cinci victime este un locuitor din Altadena, care a încercat să-și apere casa până în ultima clipă.
„Se pare că a încercat să salveze casa pe care părinții săi o aveau de aproape 55 de ani”, a declarat un prieten al său pentru canalul KTLA, adăugând că l-a găsit fără viață, cu furtunul de grădină în mână.
Autoritățile californiene au cerut locuitorilor să economisească apa, deoarece trei rezervoare care alimentau hidranții au fost golite în timpul luptei împotriva incendiilor din Pacific Palisades.
Președintele Joe Biden, aflat încă în funcție pentru câteva zile, s-a deplasat în California.
După ce a deblocat fonduri federale pentru intensificarea luptei împotriva incendiilor, el și-a anulat o călătorie planificată joi în Italia, a anunțat Casa Albă.
În schimb, președintele ales Donald Trump a răspândit informații false pe rețeaua sa Truth Social, susținând că lipsa de apă din California ar fi cauzată de politicile ecologice ale democraților, care ar redirecționa apa de ploaie pentru a proteja „un pește inutil”.
De fapt, notează AFP, cea mai mare parte a apei folosite de comunitatea din Los Angeles provine din fluviul Colorado, în principal de industria agricolă.
Hollywood-ul, afectat de incendii
În orașul divertismentului, incendiile perturbă industria cinematografică.
Mai multe filmări au fost suspendate, iar parcul de distracții Universal Studios Hollywood a fost închis.
Anunțarea nominalizărilor la Premiile Oscar a fost amânată cu două zile, pentru 19 ianuarie.
Mai multe celebrități din Hollywood se numără printre zecile de mii de persoane care au primit ordin să evacueze regiunea.
Vânturile Santa Ana, care suflă în prezent, sunt un fenomen obișnuit în iernile californiene. Însă, săptămâna aceasta, ele au atins o intensitate fără precedent din 2011, potrivit meteorologilor.
Este un adevărat coșmar pentru pompieri, deoarece California iese din doi ani foarte ploioși, care au favorizat o vegetație luxuriantă, acum uscată din cauza unei ierni anormal de secetoase.
Cercetătorii reamintesc că schimbările climatice cresc frecvența evenimentelor meteorologice extreme.
Fumul incendiilor, un pericol extrem pentru sănătatea umană
Incendiile au învăluit orașul într-un nor dens de fum, determinând avertismente legate de calitatea proastă a aerului în mai multe zone din sudul Californiei.
Potrivit Euronews, copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni precum boli de inimă și de plămâni sunt mai expuși la efectele acestuia.
Dr. Puneet Gupta, director medical adjunct al Departamentului de Pompieri din Comitatul Los Angeles, spune că fumul de la incendiile de vegetație provoacă atacuri de cord și agravează astmul, iar casele care ard pot elibera în aer inclusiv cianură și dioxid de carbon.
Potrivit lui, pacienții pun presiune pe camerele de urgență, în condițiile în care spitalele sunt deja pline din cauza sezonului gripal, iar unele spitale ar putea fi evacuate din calea flăcărilor.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), particulele fine provenite din fumul de la incendii sunt legate de moarte prematură și pot agrava afecțiuni ale plămânilor, inimii, creierului și altor organe.
Aproape 17 milioane de persoane care trăiesc în sudul Californiei sunt vizați de avertismente de fum și praf.
Persoanele care trăiesc în zonele afectate de fumul incendiilor ar trebui să încerce să rămână în interior și să mențină geamurile închise pentru a-și limita expunerea.
De asemenea, trebuie să evite activitățile fizice intense.
Pentru cei care sunt nevoiți să își desfășoare activitățile afară, o mască respiratorie poate oferi oarecare protecție.
Citește și: Risc de inundații, pe râuri din 5 județe