Incendiile de vegetație izbucnite primăvara, un pericol major pentru locuințe și ecosisteme
Pompierii atrag atenţia asupra riscurilor acestui fenomen pentru populație.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 03 Martie 2025, 14:23 • Actualizat: 03 Martie 2025, 18:20
Incendiile de vegetație reprezintă un pericol din ce în ce mai semnificativ, pompierii lansând un semnal de alarmă în privința deflagrațiilor, pe fondul riscurilor mari cauzate de seceta din această perioadă.
Pompierii se luptă cu această problemă, întrucât cei care incendiază resturile vegetale de pe terenurile agricole pleacă imediat de la faţa locului şi lasă focul la voia întâmplării.
Potrivit Radio România Actualități, focul se extinde adesea la păduri sau chiar la gospodării, mai ales în perioadele secetoase.
Populația, lipsită de responsabilitate
„Nici vremea n-a ținut cu noi, cu pompierii. Ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare cu situații de urgență, chiar zilnic. Aceste tipuri de incendii au niște particularități, anume faptul că ajungem foarte greu la ele, în primul rând, poate ați văzut și la nivel național în zonele muntoase nu pot să ai acces pedestru, nu pot să ai acces cu autospeciale de intervenție. În consecință, se folosesc alte tipuri de mijloace de stingere, fără de care nu poţi să faci nimic”, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Porolissum” Sălaj, colonelul Adrian Dobocan.
Din păcate, mentalitatea populației reprezintă o cauză majoră a fenomenului, susține colonelul.
„Veşnica problemă – educația, responsabilitatea cetățeanului trebuie să primeze în astfel de situații, să fim conștienți de ce se poate întâmpla după, putem fi afectați atât noi, cât și cei de lângă noi și, bineînțeles ecosistemul. În consecință facem și pe această cale apel la cetățeni să dăm dovadă de responsabilitate și de conștientizare. Aceste incendii necesită un consum de resurse ridicat, atât uman, cât și logistic”, a precizat Adrian Dobocan.
Pentru combaterea fenomenului, pompierii au socilitat primarilor fermitate și sprijin în misiunile de conștientizare a sătenilor despre pericolul incendierii vegetației, cu precădere zilele călduroase și în cele cu vânt.
Citește și: Numărul incendiilor de vegetație a crescut cu aproape 90% în 2024, în județul Mureș