IRAN: Mobilizare pentru căutarea elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi. Aparatul a aterizat forțat în munți
Accidentul s-a produs într-o zonă împădurită din regiunea Varzaqan.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Mai 2024, 16:46 • Actualizat: 20 Mai 2024, 09:18
Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali de rang înalt în nord-vestul Iranului a aterizat forțat, duminică, într-o zonă montană împădurită din regiunea Varzaqan.
Echipele de căutare au pornit rapid spre locul accidentului.
La orele serii, televiziunea de stat de la Teheran a anunțat că aparatul ar fi fost găsit. Alte surse susțin contrariul.
Semiluna Roşie a comunicat că informaţia nu este adevărată și, de aceea, căutările continuă.
Eforturile de salvare sunt unele contracronomentru, pentru a putea interveni înainte de lăsarea întunericului.
Semiluna Roșie Iraniană a aunțat că a mobilizat 40 de echipe separate pentru căutări.
De asemenea, mai multe drone de recunoaștere au fost ridicate de la sol.
Azerbaidjanul, Armenia, Arabia Saudită și Turcia s-au oferit să sprijine eforturile de căutare.
Prin comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, Comisia Europeană a anunțat că activează serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS pentru a sprijini autoritățile de la Teheran.
Upon Iranian request for assistance we are activating the 🇪🇺's @CopernicusEMS rapid response 📡 mapping service in view of to the helicopter accident reportedly carrying the President of #Iran and its foreign minister. #EUSolidarity
— Janez Lenarčič (@JanezLenarcic) May 19, 2024
Potrivit agenției de știri IRNA, nu se cunosc informații despre starea celor care se aflau la bordul aparatului, între care Hossein Amir Abdollahian, șeful diplomației iraniene.
Delegația prezidențială era transportată cu 3 elicoptere. Unul dintre acestea ar fi întâmpinat probleme în timpul zborului.
Aterizarea forțată s-ar fi produs în condiții de ploaie abundentă. Vizibilitatea era redusă în momentul accidentului.
Vremea nefavorabilă a îngreunat și eforturile de salvare, potrivit agenției FARS.
Regimul iranian operează mai multe tipuri de elicoptere, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese de schimb.
Flota aeriană militară a țării datează în mare măsură de dinainte Revoluției Islamice din 1979.
Potrivit unor surse, elicopterul în care se afla președintele a fost construit în urmă cu 4 decenii.
Cine este Ebrahim Raisi
Deținător al puterii executive în Republica Islamică și un apropiat al liderului suprem religios Ali Khamenei, președintele Ebrahim Raisi se întorcea de la inaugurarea unui baraj la granița Iranului cu Azerbaidjan.
În vârstă de 63 de ani, ultraconservatorul a fost ales în 2021, fiind un adversar declarat al Israelului.
De la preluarea mandatului, Ebrahim Raisi a ordonat înăsprirea legilor morale, a supravegheat o reprimare sângeroasă a protestelor anti-guvernamentale și a insistat puternic în negocierile nucleare cu marile puteri ale lumii.
Președintele iranian se află pe lista neagră a SUA pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzaţii pe care autorităţile de la Teheran le-au respins vehement.
Administrația de la Washington a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea accidentului aviatic.
Iranul și SUA nu întrețin relații diplomatice directe. Începând din 1979, toate contactele au fost mediate de o terță parte.
Ebrahim Raisi a sprijinit mişcarea islamistă palestiniană Hamas în războiul cu armata statului evreu.
Președintele a justificat astfel atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, la 13 aprilie, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor câteva ţări aliate.
Anterior, un comandat militar iranian fusese ucis într-un bombardament asupra consulatului din Damasc, raid atribuit armatei israeliene.
Ali Khamenei și-a exprimat speranța că Ebrahim Raisi și ceilalți membri ai suitei sale sunt teferi și a îndemnat la calm.
În cazul unei morți subite, Constituția iraniană stipulează că primul vicepreședinte, care în prezent este Mohammad Mokhber, va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem.
În termen de 50 de zile, țara trebuie să organizeze alegeri prezidențiale, potrivit Al Jazeera.
În teocrația iraniană, președintele este ales prin sufragiu universal direct, într-un scrutin cu două tururi, pentru un mandat de 4 ani.
Citește și: Iranul amenință că va „anihila” Israelul dacă va lansa un atac major