IRAN: Președintele Raisi, înmormântat în orașul său natal
În vârstă de 63 de ani, liderul de la Teheran a murit, duminică, într-un accident de elicopter.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 23 Mai 2024, 19:24 • Actualizat: 11 Iunie 2024, 08:53
Defunct președinte al Iranului, Ebrahim Raisi a fost înmormântat, joi seară, la Mashhad, oraşul său natal.
Cele două zile de ceremonii funerare au mobilizat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, relatează Agerpres, citând AFP.
În vârstă de 63 de ani, președintele a murit, duminică, într-un accident de elicopter pe când se întorcea de la inaugurarea unui baraj, la granița cu Azerbaidjanul.
Rămășițele lui Ebrahim Raisi au fost depuse în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza.
Portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite au fost ridicate pe străzi, în special în jurul sanctuarului.
Cu o zi înainte, în capitala Teheran, o mulţime uriaşă s-a adunat în zona centrală pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui, considerat martir după moartea sa. Slujba a fost condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie, în contextul în care relaţiile Teheranului cu ţările occidentale rămân foarte tensionate. Autorităţile iraniene au decretat 5 zile de doliu naţional, pregătind în acelaşi timp procesul de tranziție.
Una dintre atribuţiile preşedintelui interimar, Mohammad Mokhber, este să pregătească alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 28 iunie.
Până în prezent, nicio personalitate politică nu şi-a declarat public candidatura.
Epoca Raisi, la final
Accidentul în care președintele a murit, alături de alte 7 persoane, între care șeful diplomației iraniene, s-a produs în condiții meteo nefavorabile.
Deținător al puterii executive în Republica Islamică, președintele Ebrahim Raisi era un apropiat al liderului suprem religios Ali Khamenei.
În vârstă de 63 de ani, ultraconservatorul a fost ales în 2021, fiind un adversar declarat al Israelului.
De la preluarea mandatului, Ebrahim Raisi a ordonat înăsprirea legilor morale, a supravegheat o reprimare sângeroasă a protestelor anti-guvernamentale și a insistat puternic în negocierile nucleare cu marile puteri ale lumii.
Președintele iranian se afla pe lista neagră a SUA pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzaţii pe care autorităţile de la Teheran le-au respins vehement.
Iranul și SUA nu întrețin relații diplomatice directe. Începând din 1979, toate contactele au fost mediate de o terță parte.
Ebrahim Raisi a sprijinit mişcarea islamistă palestiniană Hamas în războiul cu armata statului evreu.
Președintele a justificat astfel atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, la 13 aprilie, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor câteva ţări aliate.
Anterior, un comandat militar iranian fusese ucis într-un bombardament asupra consulatului din Damasc, raid atribuit armatei israeliene.
În cazul unei morți subite, Constituția iraniană stipulează că primul vicepreședinte, care în prezent este Mohammad Mokhber, va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem.
În termen de 50 de zile, țara trebuie să organizeze alegeri prezidențiale.
În teocrația iraniană, președintele este ales prin sufragiu universal direct, într-un scrutin cu două tururi, pentru un mandat de 4 ani.
La precedentul scrutin, amintește BBC, toți competitorii politici cu șanse reale ai lui Ebrahim Raisi au fost împiedicați să candideze, ceea ce i-a asigurat victoria.
Opozanții au boicotat scrutinul, considerându-l un simulacru.
Citește și: China a început exerciții militare în jurul Taiwanului, ca pedeapsă pentru „actele separatiste”