ITALIA: Ghețarul Dosde din Alpi s-a micșorat cu șapte metri de la un an la altul, din cauza încălzirii globale
Suprafața ghețarilor din Lombardia a scăzut de la 118 kilometri pătrați la 70 de kilometri pătrați din 1991 - ceea ce echivalează cu aproximativ 45% din total.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 13 Septembrie 2024, 14:24 • Actualizat: 13 Septembrie 2024, 14:24
Unul dintre cei mai cunoscuți ghețari din Italia, ghețarul Dosdè aflat în Alpii italieni, s-a redus cu șapte metri față de anul trecut, în contextul încălzirii globale, potrivit serviciului regional de glaciologie din Lombardia.
Ghețarul s-a micșorat în ciuda ninsorilor abundente din aprilie și mai, care au alimentat speranțele că zona va fi mai bine protejată împotriva căldurii din timpul verii. Singura ușurare, potrivit glaciologilor, a fost că ghețarul Dosdè s-a topit mai puțin decât în anii anteriori.
„Anul trecut am avut o retragere de 22 de metri a aceluiași ghețar, iar cu un an înainte de aproximativ 15 metri”, a declarat Andrea Toffaletti, membru al Serviciului de glaciologie din Lombardia, care s-a alăturat campaniei de măsurare la începutul lunii septembrie.
„Căderile de zăpadă de la începutul sezonului ne-au făcut să credem că ar putea fi un an pozitiv. În schimb, am ajuns la sfârșitul verii cu doar 20% din ghețar acoperit cu zăpada reziduală din anul precedent.”, a adăugat el, potrivit euronews.com.
Timp de două luni, temperatura nu a scăzut sub 0 grade Celsius
Zăpada este esențială pentru a proteja gheața ghețarilor și pentru a hrăni creșterea ghețarilor alpini, care s-au micșorat de-a lungul deceniilor din cauza creșterii temperaturilor.
„Timp de două luni neîntrerupte, temperatura nu a scăzut niciodată sub zero, nici măcar în timpul nopții, la peste 3.000 de metri. În prezent, mai există ceva zăpadă, dar pe marea majoritate a ghețarului aceasta s-a topit complet din cauza temperaturilor deosebit de ridicate din timpul verii.”, a explicat Toffaletti.
Toffaletti a declarat că suprafața ghețarilor din Lombardia a scăzut de la 118 kilometri pătrați la 70 de kilometri pătrați din 1991 - ceea ce echivalează cu aproximativ 45% din total.
„Accelerarea care a avut loc în ultimii 30, 40 de ani în ceea ce privește topirea ghețarilor este extrem de remarcabilă”, a spus el.
Potrivit Copernicus European Climate Change Service, august 2024 a egalat recordul de căldură din august 2023, care a fost cu 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial (media 1850-1900). Temperaturile din august înseamnă că acest an va continua să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.
Campania de măsurători a serviciului de glaciologie va continua și în septembrie, însă temperaturile ridicate înregistrate de stațiile meteorologice de pe principalii ghețari ai regiunii nu generează optimism.
Citește și: Un „SOS mondial”, lansat de șeful ONU cu privire la creșterea nivelului apei în Oceanul Pacific