Iulie 2024 a fost al doilea cel mai călduros din istoria măsurătorilor
Cauzele recordurilor de căldură au fost emisiile de gaze cu efect de seră produse de industriile bazate pe combustibili fosili, potrivit Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 08 August 2024, 11:10 • Actualizat: 08 August 2024, 11:09
Iulie 2024 a fost al doilea cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, iar două dintre zilele sale au stabilit recorduri de căldură, potrivit Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene.
Serviciul Copernicus a precizat joi că temperatura medie din luna iulie 2024 a fost cu 1,48 de grade Celsius mai mare decât în perioada de referinţă 1850-1990, în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 grade Celsius mai calde decât media termică din epoca preindustrială, fenomen pus pe seama schimbărilor climatice.
Două zile din iulie 2024, recorduri de căldură
Conform Copernicus, două zile din iulie 2024 au fost cele mai călduroase din istoria măsurătorilor. Cauzele acestor recorduri au fost emisiile de gaze cu efect de seră produse de industriile bazate pe combustibili fosili. Oceanele, care nu sunt în mod obişnuit afectate de El Nino, s-au confruntat cu o încălzire neobişnuită.
„Acest El Nino s-a încheiat, dar o asemenea magnitudine în ceea ce priveşte creşterea temperaturilor ca imagine de ansamblu e destul de similară cu situaţia în care ne aflam în urmă cu un an.
Nu s-au terminat recordurile de temperatură care provoacă valuri de caniculă... Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi asociată, cu un grad ridicat de încredere, impactului activităţilor umane asupra climei”, a declarat Julien Nicolas, cercetător climatic în cadrul Copernicus, potrivit agenției de presă Reuters citată de Agerpres.
Unde au fost înregistrate temperaturi peste medie
Temperaturi peste medie au fost înregistrate în sudul şi estul Europei, vestul Statelor Unite ale Americii, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia şi estul Antarcticii.
Pe de altă parte, au fost înregistrate temperaturi apropiate sau sub medie în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, zone din Statele Unite ale Americii, America de Sud şi Australia.
De asemenea, iulie 2024 a fost o lună mai umedă decât media în nordul Europei şi sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul şi estul Europei.
Gheaţa din Oceanul Arctic s-a redus cu 7% în comparaţie cu media - procent mai mare decât în 2022 şi 2023, dar nu la fel de sever ca procentul de 14% înregistrat în 2020. Gheaţa din Oceanul Antarctic înregistra a doua cea mai mică suprafaţă corespunzătoare lunii iulie, cu 11% sub medie în comparaţie cu 15% sub medie în iulie anul trecut.
Temperaturile marine globale au rămas apropiate de valorile record, iar în iulie 2024 au fost cu doar 0,1 grade Celsius mai mici decât în iulie anul trecut, punând astfel capăt unei serii de recorduri consecutive.
Citește și: Un nou record pentru cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, stabilit după 24 de ore