Județul Galați, vizat de un cod roșu de ploi abundente
Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 29 Septembrie 2024, 10:14 • Actualizat: 29 Septembrie 2024, 12:53
Meteorologii au emis, duminică, un cod roșu de ploi torențiale și abundente pentru județul Galați.
Avertizarea intră în vigoare la miezul nopții de duminică spre luni.
Potrivit meteorologilor, în județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp.
De duminică, ploile se extind în toată ţara, pentru unele zone fiind emis cod portocaliu. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat, atrag atenția specialiștii.
"Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp", a transmis ANM.
Efectivele de pompieri, în alertă
Pompierii și-au sporit tehnică de intervenție în județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman, iar în celelalte vizate de codul portocaliu de averse și intensificări ale vântului va crește capacitatea operațională.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite se realizează recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația din zonele respective asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență și se va lua legătura cu autoritățile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile.
Misiunile de sprijin continuă în județul Galați, relatează Radio România Actualități.
Peste 1.000 de pompieri salvatori detașați în această zonă sunt pregătiți și să intervină pentru limitarea, înlăturarea potențialelor efecte și restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp.
Citește și: Bilanțul dezastrului provocat în SUA de furtuna Helene, în continuă creștere