KOSOVO: Premierul Albin Kurti revendică victoria partidului său în alegerile parlamentare
Exit poll-urile sugerează că Vetevendosje nu a obținut majoritatea.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Februarie 2025, 08:36 • Actualizat: 10 Februarie 2025, 08:47
Premierul kosovar a revendicat victoria partidului său în alegerile parlamentare de duminică, deși exit poll-urile sugerează că nu a obținut majoritatea.
Potrivit BBC, formațiunea Vetevendosje a obținut aproape 40% din voturi, față de 50% în 2021.
Albin Kurti s-a declarat încrezător că va putea forma un guvern, afirmând: „Noi suntem [câștigătorii] și aceasta este confirmarea unui guvern bun, prosper și democratic.”
Cu toate acestea, rezultatele oficiale sunt neclare din cauza unei defecțiuni a sistemului de numărare al Comisiei Electorale Centrale.
Președinta Vjosa Osmani a cerut comisiei să „protejeze integritatea procesului electoral, asigurându-se că fiecare vot este numărat corect”.
Editorul grupului media Koha a declarat că președinta ar trebui să-l demită pe șeful comisiei. Besnik Krasniqi a descris eșecul sistemului de publicare a rezultatelor preliminare drept „intolerabil”.
Potrivit Koha News, partidul de centru-stânga Vetevendosje va obține 42% din voturi, asigurându-și 47 de locuri în parlamentul de 120 de membri.
Partidul Democrat din Kosovo (PDK) este cotat la 21%, Liga Democratică din Kosovo (LDK) la 20%, iar Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) la 6%.
Comisia electorală nu oferă momentan actualizări ale numărătorii, invocând „probleme tehnice”.
Albin Kurti a ajuns la putere în 2021, când o coaliție condusă de partidul său a obținut o mică majoritate, cu peste 50% din voturi.
Înainte ca vreun rezultat să fie declarat oficial, premierul a spus: „Coaliția noastră va forma al treilea nostru guvern. Vom continua munca. Poporul a câștigat, Vetëvendosje a câștigat.”
Popularitatea premierului a fost consolidată de eforturile sale de a extinde controlul guvernamental asupra nordului, unde majoritatea locuitorilor sunt etnici sârbi.
Totuși, aceste acțiuni au antagonizat principalii susținători ai Kosovo, anume UE și SUA.
Partidele de opoziție pledează pentru o abordare mai conciliantă și au criticat modul în care guvernul a gestionat economia.
Partidul de centru-dreapta LDK a făcut campanie pentru aderarea la NATO și restabilirea relațiilor cu SUA.
PDK, de asemenea de centru-dreapta, a fost fondat de foști luptători de gherilă ai Armatei de Eliberare a Kosovo.
„Suntem mândri de campanie și de ziua alegerilor. Așteptăm rezultatele, dar deja avem motive să fim optimiști”, a declarat Vlora Citaku, vicepreședinta PDK.
Între timp, liderul AAK, Ramush Haradinaj, fost premier al țării, a spus că „așteaptă cu nerăbdare să coopereze pentru crearea unui guvern de opoziție” pentru a împiedica revenirea lui Albin Kurti la putere.
Conform constituției kosovare, 10 membri ai parlamentului trebuie să provină din minoritatea sârbă, iar aceștia nu vor colabora cu partidul lui Albin Kurti.
Celelalte 10 locuri sunt rezervate altor grupuri etnice minoritare, care anterior au colaborat cu Vetevendosje, ceea ce înseamnă „autodeterminare”.
Premierul declarase anterior că nu va colabora cu niciunul dintre partidele de opoziție.
Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în februarie 2008, după ani de relații tensionate între populația sârbă și majoritatea etnică albaneză.
Statele Unite și majoritatea țărilor din UE au recunoscut Kosovo, dar Serbia, susținută de aliatul său rus, refuză să facă acest lucru, la fel ca majoritatea etnicilor sârbi din Kosovo.
Citește și: 3 jurnaliști turci, anchetați din cauza unui articol incomod