Kremlin: O întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, posibilă cu condiția unor acorduri prealabile
Kremlinul a anunţat sâmbătă că va trimite părţii ucrainene o listă de condiţii pentru o încetare a focului.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Mai 2025, 12:49 • Actualizat: 17 Mai 2025, 12:49
O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski este „posibilă” cu condiţia unor acorduri prealabile între Rusia și Ucraina, a transmis, sâmbătă, 17 mai, Kremlinul.
„O astfel de întâlnire, rezultatul muncii ambelor părţi şi al încheierii de acorduri, este posibilă. Dar numai în urma unor acorduri între cele două părţi.
În acelaşi timp, atunci când semnăm documente asupra cărora delegaţiile urmează să se pună de acord, lucrul principal şi fundamental pentru noi rămâne cine anume va semna aceste documente din partea ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care nu a precizat ce acorduri vor fi necesare din punctul de vedere al Rusiei.
Dmitri Peskov nu a detaliat această remarcă, însă anterior, Vladimir Putin a contestat legitimitatea lui Volodimir Zelenski ca preşedinte, pentru că mandatul său a expirat anul trecut, potrivit Reuters.
Însă, aflată sub incidenţa legii marţiale, întrucât se apără împotriva Rusiei, Ucraina nu a stabilit o dată pentru noi alegeri.
Vineri, delegaţia ucraineană a propus ruşilor un summit între cei doi preşedinţi pentru a găsi o soluţie la război, Moscova spunând că „a luat act” de această propunere.
Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski nu s-au mai întâlnit din decembrie 2019. Prin urmare, o întâlnire între cei doi ar fi prima de când Rusia şi-a atacat vecinul ucrainean în februarie 2022, conflict care a dus la moartea a zeci de mii de oameni, atât civili, cât şi militari, şi a provocat distrugeri enorme, potrivit agenției de presă AFP, citate de Agerpres.
Însă, aşa cum stau lucrurile, poziţiile Moscovei şi Kievului rămân ireconciliabile. În afară de neaderarea Kievului la NATO, Vladimir Putin cere neobosit demilitarizarea Ucrainei şi asigurări că Rusia va păstra teritoriile ucrainene anexate în 2022, pe lângă Peninsula Crimeea, ocupată din anul 2014.
Totodată, preşedintele rus a cerut o revizuire generală a arhitecturii de securitate în Europa, considerând apropierea NATO de graniţele Rusiei drept o ameninţare existenţială pentru ţara sa.
Ucraina şi aliaţii săi europeni au respins cu fermitate aceste revendicări, replicând că armata rusă, care încă ocupă aproape 20% din teritoriul ucrainean, duce un conflict în stil imperialist în fosta republică sovietică.
Preşedintele ucrainean a cerut de mai multe ori ca forţele ruse să părăsească pur şi simplu teritoriul ucrainean.
Kremlinul va trimite o listă de condiții pentru o încetare a focului
De asemenea, potrivit EFE, Kremlinul a anunţat sâmbătă că va trimite părţii ucrainene o listă de condiţii pentru o încetare a focului.
„Partea rusă va pregăti această listă şi o va înainta părţii ucrainene. Poate că nu ar trebui să anunţăm exact ce va include, deoarece negocierile sunt încă în desfăşurare şi ar trebui să aibă loc în spatele uşilor închise”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la o întrebare a unui jurnalist al agenţiei de presă TASS.
Continuarea discuţiilor cu Ucraina va fi posibilă doar odată ce schimbul de prizonieri anunţat vineri de cele două părţi va fi încheiat, a mai declarat Dmitri Peskov.
Citește și: Negocierile de pace ruso-ucrainene se încheie cu acordul pentru un nou schimb de prizonieri de război