Legea Deepfake, în dezbaterea deputaților
Proiectul prevede amenzi de până la 200 de mii de lei şi chiar închisoare până la doi ani pentru cei care produc şi distribuie pe internet sau în mass-media material profund fals, fără să îl semnalizeze ca atare.
Publicat: 12 Februarie 2024, 09:09 • Actualizat: 12 Februarie 2024, 11:19
Camera Deputaţilor reia dezbaterea legii pentru combaterea fenomenului Deepfake, care a luat amploare odată cu folosirea inteligenţei artificiale pentru a propaga informaţii şi conţinut audio şi video fals în mediul online.
Potrivit Radio România Actualități, proiectul prevede amenzi de până la 200 de mii de lei şi chiar închisoare până la doi ani pentru cei care produc şi distribuie pe internet sau în mass-media material profund fals, fără să îl semnalizeze ca atare.
Potrivit ministrului Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, actul normativ ar trebui să intre în vigoare până în aprilie, înainte de campania electorală.
Legea a fost adoptată de Senat în 2023.
“Astăzi, România este în avangardă. Am avut discuţii cu toată industria, cu marile platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii. În momentul de faţă, urmează să ne întâlnim pragmatic şi concret să creăm un set de filtre pentru ca să fie mult mai greu să încarci în reţea astfel de conţinut care foloseşte inteligenţa artificială şi nu reflectă realitatea pe Facebook, Instagram, Google, Microsoft. Şi, mai departe de asta, creăm un mecanism în care conţinutul este eliminat într-un timp foarte scurt”, a explicat ministrul.
Potrivit lui, în cazul în care conţinutul este unul cu caracter umoristic, este obligatoriu, pentru a nu fi amendat, ca pe cel puţin 15 la sută din suprafaţa videoclipului să apară avertismentul că acest conţinut nu este unul real, ci unul creat cu inteligenţă artificială generativă.
“În situaţia în care totuşi ajunge astfel de conţinut pe reţelele de socializare, suntem în următoarea situaţie - să poţi să dai raport şi acel conţinut să fie scos. Avem cazul Taylor Swift în care a ajuns să fie scos acel conţinut după 17 ore, timp în care a fost văzut de milioane de ori. Vrem să facem acelaşi cadru ca şi cazul zonei de criminalitate, ca în 60 de minute să fie scos acel conţinut. În cazul în care este reclamat, urmează să fie filtrat, în situaţia în care este unul real şi s-a reclamat nereal, atunci urmează să fie pus înapoi”, a mai explicat Bogdan Ivan.
Întrebat cum vor fi identificaţi cei care generează astfel de conţinut, Ivan a spus că, din punct de vedere tehnic, este destul de simplu să fie identificaţi, menţionând că încă se caută o reglementare în privinţa celor care se vor ocupa cu identificarea lor.
“Este un lucru foarte clar: (...) facem legi în direcţia asta, creăm instrumente foarte clare împreună cu marile companii mondiale de tehnologie pentru ca românii să fie apăraţi cât mai tare de acest fenomen”, a mai spus ministrul Cercetării.