Legea pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, adoptată de Parlament
Proiectul aduce mai multă claritate în legislaţia naţională, reunind norme juridice în care se regăseau mai multe legi, uneori dificil de aplicat.
Articol de Victor Marin, Publicat: 05 Martie 2024, 21:18 • Actualizat: 06 Martie 2024, 10:14
Parlamentul a adoptat proiectul legii pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, anunţă Ministerul Muncii.
Într-un mesaj publicat online, instituţia precizează că actul normativ ratifică o convenţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii pe acest subiect, notează Radio România Actualități.
În plus, actul normativ aduce mai multă claritate în legislaţia naţională, reunind norme juridice în care se regăseau mai multe legi, uneori dificil de aplicat.
Mai multă protecție pentru angajați
„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei. Conceptele de „violență și hărțuire” au fost redefinite conform evoluțiilor tehnologice și acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea. În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Prin noul cadru legal vor fi protejați atât angajații, cât și persoanele care sunt în perioada de probă, de ucenicie, practică, de voluntariat sau sunt foști angajați, conchide Ministerul Muncii.
Citește și: Media salarială a femeilor, pentru prima dată peste cea a bărbaților