Letonia și Estonia vor ca România și celelalte țări NATO să aloce procent din PIB pentru Ucraina
Reprezentantul Estoniei susține că țările NATO ar putea oferi anual 0,25% din PIB-ul lor ca ajutor militar pentru Ucraina.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 03 Aprilie 2024, 15:52 • Actualizat: 03 Aprilie 2024, 15:55
Miniștrii de Externe ai Letoniei și Estoniei au propus ca toate țările membre NATO, inclusiv România, să aloce procent din PIB pentru a sprijini Ucraina în războiul ce a fost declanșat de Rusia în urmă cu peste doi ani.
Ministrul leton de Externe Krisjanis Karins a declarat miercuri, la reuniunea ministeriale a NATO de la Bruxelles, că finanţarea fondului plurianual de 100 de miliarde de euro destinat susţinerii Ucrainei, propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea fi asigurată prin contribuţiile statelor membre ale Alianţei Atlanticului de Nord, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.
La rândul său, ministrul eston de Externe Margus Tsahkna a anunţat că ţara sa le-a propus celorlalte ţări membre ale Alianței Atlanticului de Nord să ofere anual 0,25% din PIB-ul lor ca ajutor militar pentru Ucraina.
Jens Stoltenberg a propus un fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina
Miniştrii de externe din statele membre ale NATO vor discuta despre modalităţi de a aşeza pe o bază pe termen lung ajutorul militar oferit Ucrainei. În acest demers este luată în considerare propunerea secretarului general Jens Stoltenberg cu privire la înființarea unui fond de 100 de miliarde de euro în cadrul unei finanţări pe cinci ani.
„Trebuie să asigurăm asistenţă de securitate de încredere şi predictibilă pentru Ucraina pe termen lung, astfel încât să ne bazăm mai puţin pe contribuţii voluntare şi mai mult pe angajamente ale NATO. Mai puţine oferte pe termen scurt şi mai multe angajamente pe termen lung”, a spus Jens Stoltenberg.
Unii diplomați susțin că unul dinte obiectivele acestei inițiative referitoare la crearea unui fond special pentru Ucraina ar fi acela de a preveni orice reducere a ajutorului american pentru această țară, în eventualitatea în care Donald Trump ar reveni la Casa Albă.
Propunerea va fi discutată la reuniunea ministerială, dar este nevoie de un consens în rândul celor 32 de state membre ale NATO. Jens Stoltenberg a mai menţionat că obiectivul este luarea unei decizii la summitul Alianței Atlanticului de Nord ce va avea loc în luna iulie.
Citește și: Budapesta respinge propunerile ce ar putea implica NATO într-un război